Heltäckningsmatta » Gratis provbitar (1-3 dagars leverans)
Din kundvagn
Filtrera

Pris

Varumärke

Färg

Filtrera

Heltäckningsmatta

Lägg in en härlig heltäckningsmatta för dess ljuddämpande och isolerande egenskaper. Det blir dessutom riktigt mysigt.

Den moderna heltäckningsmattan

Vi har idag kommit en bra bit på vägen från 70-talets första heltäckningsmattor och de problem som var associerade med dessa. Tack vare ny teknik och nya material så har heltäckningsmattan förändrats mycket under de senaste 50 åren. Genom att sy in olika material i mattorna har man helt fått bukt med problematiken statisk elektricitet. Vidare är heltäckningsmattorna idag tillverkade i material som gör att de blir mycket enklare att underhålla och hålla rena.

Vad är en heltäckningsmatta?


Det finns huvudsakligen tre olika typer av heltäckningsmattor. Dessa sorter är:

 1. Tuftade heltäckningsmattor
 2. Vävda heltäckningsmattor
 3. Nålfiltsmattor
Odin 883 PSH

Tuftade heltäckningsmattor


En tuftad matta tillverkas i en maskin som trär in en rad med nålar genom mattans skelett, även kallad varp. Nålarna som förs in i varpen bildar öglor av tråd som sedan fästs genom att man stryker på ett bindemedel. Sedan lägger man på en baksida på mattan som till exempel kan bestå av latexskum eller någon form av textil, man kan också använda filt eller liknande material till baksidan.

De tuftade mattorna finns i tre olika utföranden. Antingen har mattan en öglad- eller skuren lugg eller så har den en kombination av dessa två.

Man kan variera mattans utseende och form genom att välja olika höjder på dessa öglor och på så sätt skapa olika mönster. Dessutom kan man skapa olika textiltryck på en tuftad matta.

Dessa typer av tuftade mattor finns

 • Öglad lugg
 • Skuren lugg
 • En kombination av skuren och öglad lugg
Corato 333 PSH

Vävda heltäckningsmattor


Det finns fyra olika typer av mattor när det kommer till vävda heltäckningsmattor. Dessa är:

 1. Axminster
 2. Velvet
 3. Wilton
 4. Flatvävt

Skillnaden på dessa olika typer är huruvida de går att väva mönstrat eller ej, samt det sätt som mattans luggarn binds på. Baksidan på dessa mattor brukar antingen vara av bomull, jute eller polypropen. Vad gäller slitgarnet på mattan så brukar det bestå av en blandning av ull och polyamid eller så kan det vara 100 procent ull eller syntetgarn.

Skillnader mellan typer av vävda heltäckningsmattor

 • Om de är vävda mönstrat eller inte
 • Hur luggarnet binds

Velour och bouclé

Vävda mattor finns antingen i utförandet med skuren lugg och kallas då för velour eller med öglad lugg och då heter det bouclé.

Avenue 0910 PSH

Nålfiltsmattor


Nålfiltsmattan är uppbyggd av ett antal olika skikt av kardade fibrer. Man låter nålar arbeta sig igenom dessa skikt för att foga samman dem. På det här sättet byggs ett slitstarkt material, likt filttyg upp och som passar utmärkt att ha på ytor som utsätts för hårt slitage. Nålfilten passar fint för kontorsgolv, trappor och så vidare.

Nålfiltsmattan kommer både i utförandet med belagd baksida, men också utan och användningsområdet för nålfilten kan således variera stort. Man kan se en nålfiltsmatta i källaren, en nålfiltsmatta som trappstegsmatta och man kan till och med använda nålfiltsmatta till bilen.

Slitstarka egenskaper

Det gemensamma för dessa användningsområden är att man kan dra nytta av materialets slitstarka egenskaper. Valmöjligheten att lägga på tryck finns för nålfiltsmattor.

Användningsområden för nålfiltsmattan

 • Nålfiltsmatta i källaren
 • Nålfiltsmatta som trappstegsmatta
 • Nålfiltsmatta till bil
 • Nålfiltsmatta till båt
 • Högtalarbyggen
 • Slitstarkt underlag till hobbyrummet
 • Nålfiltsmatta till altan
 • Nålfiltsmatta till balkong

Var brukar folk lägga heltäckningsmattor?


Heltäckningsmattan är på uppgång i popularitet igen. Den ombonade och mysiga känslan som en heltäckningsmatta skapar och dess slitstarka men samtidigt ljudabsorberande egenskaper är bara några av fördelarna med att lägga in den i sitt hem eller kanske på ett kontor.

På grund av heltäckningsmattans många goda egenskaper väljer folk att lägga in den på flertalet ställen och i flera olika rum.

Fördelar med heltäckningsmatta

 • Ljudabsorberande
 • Isolerande
 • Skyddar golvet mot slitage

Heltäckningsmatta källare


Det är viktigt att man tänker på det underlag som mattan kommer att ligga på. Ska du lägga heltäckningsmatta i källare på ett betonggolv så ska du välja en baksida till heltäckningsmattan som andas. Vi rekommenderar dessa tre typer av baksidor som samtliga har gemensamt deras goda andningsförmåga:

 1. Filtbaksida
 2. Actionback
 3. Fusionback-baksida

Om du har problem med fukt på väggar och golv i din källare avråder vi dig dock från att lägga in en heltäckningsmatta överhuvudtaget. Du ska heller inte lägga in en heltäckningsmatta med gummibaksida i källaren då den har mycket sämre andningsförmåga.

Heltäckningsmatta sovrum


Sovrummet är en given plats för att lägga in en heltäckningsmatta på. Alla kan vi väl känna igen oss i den rysliga känslan av att sätta ner sina fötter på ett iskallt golv efter en varm och skön natts sömn? En heltäckningsmatta i sovrummet löser detta problem.

Heltäckningsmattans ljuddämpande egenskaper är perfekt till sovrummet

Det finns flertalet fördelar med att välja en heltäckningsmatta till sitt sovrum. Mattan ger rummet ett ombonat intryck samtidigt som att den har goda ljuddämpande egenskaper - vilket är perfekt i ett rum där du ska sova.

Danieli roomshot 44 hr

Utomhusmatta


Som tidigare nämnts så har heltäckningsmattan även goda isolerande egenskaper som skapar ett varmt och skönt klimat nere på golvet. I många fall kan man till och med sänka temperaturen i rummet om man har en heltäckningsmatta på golvet.

På grund av den trivsamma känslan som mattan bidrar till är det kanske inte heller så konstigt att många väljer en typ av heltäckningsmatta att ha, även som utematta.

Heltäckningsmatta uterum

Att lägga en heltäckningsmatta i sitt uterum suddar ut gränserna mellan vad som är ute och inne på ett härligt sätt. Du kommer långt på vägen genom att välja en skön, isolerande heltäckningsmatta när du ska inreda ditt uterum.

Balkongmattor

Om man anstränger sig för att göra sin balkong riktigt mysig så kan det faktiskt bli som att du får ett extra rum. Du förlänger ditt hem och låter det sträcka sig ända ut på balkongen. Ett populärt inslag när det kommer till balkongmattor och altanmattor är konstgräs. Tänk dig känslan av en solvarm gräsmatta under dina fötter och känn hur du sveps tillbaka till sommarens varma dagar. Här kan du läsa mer om våra balkongmattor.

Altanmattor

Utemattor är extra utsatta för väder och vind och samlar oftast på sig mer smuts än vad en innematta gör. Det är också fördelaktigt att välja en altanmatta som har gummiplots på undersidan för att minimera torktiden efter regn och efter att du har tvättat den.

Tänk på de här tre sakerna när du väljer altanmatta:

 1. Mattan ska vara tillverkad i ett väderbeständigt material.
 2. Tänk på mattans dränerande egenskaper
 3. Välj en altanmatta som är enkel att tvätta.

Här kan du läsa mer om våra altanmattor.

Capri 64210009 001 vn

Välja färg till sin heltäckningsmatta


När det kommer till vilken färg på heltäckningsmatta som du ska välja så är det en högst personlig preferens vilken man tar. Genom att exempelvis välja en lite starkare kulör kan man ge rummet en varm känsla.

Vill man istället skapa en upplevelse av minimalism och bygga upp ett mer avskalat intryck så bör man välja en enklare färg såsom en grå heltäckningsmatta.

En grå heltäckningsmatta

Att inreda ett rum med en grå heltäckningmatta skänker ett intressant djup i rummet samtidigt som att den grå kulören är enkel att kombinera med övriga färger på möbler och inredningsdetaljer. Man kan också inreda i grått för att erhålla en minimalistisk känsla i ett rum. Vi erbjuder ett urval av mattor i flera olika grå nyanser för att du ska hitta just den ton av grått som passar dig bäst.

En rosa heltäckningsmatta

Väljer man istället en rosa heltäckningsmatta som går åt det pastellfärgade hållet, skapar man en rofull atmosfär i exempelvis sovrummet som dessutom ger ett lyxigt intryck. Man kan såklart välja en starkare nyans av rosa för sin heltäckningsmatta och på så sätt bygga upp en varmare och lite mer lekfull stämning i ett rum.

Det finns givetvis en uppsjö av olika färger på heltäckningsmattor. Till exempel:

 • Blå heltäckningsmatta
 • Röd heltäckningsmatta
 • Grå heltäckningsmatta
 • Svart heltäckningsmatta
 • Rosa heltäckningsmatta
 • Gul heltäckningsmatta
 • Grön heltäckningsmatta

För alla våra tillgängliga färger vänligen klicka på rubriken "Färg" i menyn.

Volcano 446 PSH
Volcano 888 PSH
Volcano 151 PSH

Billiga heltäckningsmattor


Vi har en uppsjö av olika mattor. Allt från den billiga heltäckningsmattan till den riktigt lyxiga. Det är viktigt att du väljer rätt kvalitet på din matta för det ändamål som den är avsedd att användas för. Letar du exempelvis efter en trappstegsmatta som utsätts för högt slitage, ska du köpa en tät heltäckningsmatta som klarar av denna belastning, medan du kanske inte behöver en lika slitstark heltäckningsmatta till ditt sovrumsgolv.

För att underlätta ditt köp av heltäckningsmatta listar vi här tre saker som karaktäriserar en billig heltäckningsmatta och som du i vissa fall ska försöka undvika.

Billiga heltäckningsmattor karaktäriseras av:

 1. Mindre slitstarkt luggarn
 2. Oftast tunnare och glesare matta
 3. En dåligt ventilerad baksida som inte andas

Hur man lägger en heltäckningsmatta


Att lägga heltäckningsmatta själv kan till en början tyckas verka svårt. Men det behöver faktiskt inte alls vara så krångligt. Det gäller bara att du är noga och inte skyndar genom de olika stegen när du lägger din matta.

Här hittar du vår guide för hur du steg-för-steg går tillväga för att lägga din nya heltäckningsmatta själv.

Beställ hem provbitar på heltäckningsmattor


Du kan enkelt beställa hem provbitar av valfria mattor i vårt sortiment för att i lugn och kunna känna efter om det är den rätta mattan för dig och ditt hem. Vi förstår att det kan vara svårt att se på bilder på nätet hur mattan känns - därför erbjuder vi dig gratis provbitar hur många du vill med leverans på 1-2 dagar.

Provbitar
Guide

Vad behöver du veta när du ska köpa en heltäckningsmatta?

📏 Hur stor heltäckningsmatta ska jag ha?

Mät noga ut hur stort rummet är innan du beställer din heltäckningsmatta. Glöm inte bort att alltid lägga till 5 cm extra i skärmån runt om mattan. Det kan förekomma en måttavvikelse på +/- 1-5 cm vid kapning av heltäckningsmattor. Dessutom är sällan ett rum helt rakt, det är också en anledning till att du behöver lite extra skärmån när mattan ska läggas in.

👀 Kan jag få se heltäckningsmattan innan jag köper den?

Självklart! Hos oss kan du beställa obegränsat antal provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se på en skärm exakt vilken färg som en heltäckningsmatta har. Därför rekommenderar vi att du först beställer hem provbitar av alla de heltäckningsmattor som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem min heltäckningsmatta?

Du får hem din heltäckningsmatta inom 1-3 arbetsdagar från att du lagt din beställning. En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser.

📌 Vilken färg kan jag få på min heltäckningsmatta?

Vi har ett stort urval av olika färger på heltäckningsmattor. Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en person som kliver in i ditt rum ska få. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på din heltäckningsmatta.

📌 Kan jag lägga en heltäckningsmatta själv?

Det kan man absolut göra. Att lägga heltäckningsmatta behöver inte alls vara så svårt som man till en början kan tro. Här hittar du vår guide som steg för steg beskriver hur du går tillväga för att lägga heltäckningsmatta själv.

📌 Hur håller jag min heltäckningsmatta ren?

Om olyckan är framme och du råkar få en fläck på din heltäckningsmatta har vi här samlat alla våra bästa tips för hur du utför mattvätt på egen hand där hemma.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån