Måttbeställd matta » Årets trend 2020 » Gratis provbitar (1-3 dagars leverans)
Din kundvagn
Filtrera

Varumärken

Pris

Färg

Filtrera

Måttbeställd matta

Svårt att hitta rätt storlek på mattan? Blir det liksom inte helt rätt under soffan i vardagsrummet eller är mattan för kort för matsalsbordet? Årets trend är att måttbeställa din matta i exakt den storlek du själv bestämmer. Du betalar endast för mattans exakta yta - det blir oftast till och med billigare.

Vill du få tips på var olika mattor passar kolla våra rumssidor för guidningar.

 • Välj din matta
 • Därefter storlek, kant och form
 • Vi syr mattan
 • Och skickar hem till dig

Vad är en måttbeställd matta?

Med en måttbeställd matta får du mycket större valfrihet när du ska köpa matta. Du behöver inte ta hänsyn till några standardstorlekar på mattor när du inreder ditt hem och du får din matta precis så som du vill ha den. En måttbeställd matta ger dig förutsättningarna att kunna skapa den där riktigt mysiga och ombonade känslan i ditt hem.

Det är inte dyrt utan det blir egentligen billigt med en måttbeställd matta


Du hörde rätt. Till en början kan det kanske tyckas låta konstigt att en matta som tillverkas precis utifrån dina egna mått skulle bli billigare än en vanlig konventionell storlek. Faktum är att du enbart betalar exakt för de kvadratmeter som går åt vid tillverkningen av en måttbeställd matta. Du får mattan precis så som du vill ha den och betalar bara för det exakta måttet.

Imagination 41 0002
Odin 54 0004
Golden Gate3 66 0003
Danieli 18 0005
Industrial Concrete 44 0003

Hur du går tillväga för att köpa en måttbeställd matta


 1. Välj storlek
  För att välja storlek till din matta börjar du med att noggrant mäta upp ditt rum. Ska du köpa en måttbeställd heltäckningsmatta, glöm inte att du bör ha minst 5 cm skärsmån på alla sidor.
 2. Välj form
  Välj den form du önskar på din matta från någon av alla våra former. Du kanske vill ha en traditionell matta med raka kanter, en matta med rundade kanter, en rund matta eller en L-formad matta? Den L-formade mattan går även att få med rundade kanter. För att läsa mer om vilka former du kan välja mellan till en måttbeställd matta hos oss, klicka här.
 3. Välj kant på din måttbeställda matta
  Hos oss har du även möjligheten att få din måttbeställda matta kantsydd eller langetterad med ett stort urval av olika färger. Här kan du läsa mer om langettering av mattor och här kan du läsa mer om en kantbandad matta.

Vilka former finns att välja på?


Du kan välja mellan dessa fem former när du köper en måttbeställd matta hos oss.

Mattbestalld 19

En matta med raka kanter

Mattbestalld 20

En matta med rundade kanter

Mattbestalld 21

En rund matta

Mattbestalld 9

En L-formad matta

Mattbestalld 10

En L-formad matta med rundade kanter

Var passar en måttbeställd matta?

Det finns en del rum och platser i våra hem som har ungefär samma mått och det går därför bra att köpa en matta i något av de konventionella storlekarna som finns tillgängliga på marknaden.

På vissa ställen är den exakta passningen extra viktig

Sedan finns det vissa ställen där det blir extra viktigt att din matta är exakt på centimetern anpassad. Det kan exempelvis handla om att du behöver en rund matta som ska ligga under det där lilla cafebordet eller att du har köpt en ny soffa som ska rymmas på en vardagsrumsmatta.

Den måttbeställda mattan är på uppgång i popularitet och vi har ett stort utbud när du ska köpa en härlig måttbeställd matta. Det är bara att välja och vraka bland alla våra olika färger, mönster och material, för att hitta den mattan som passar dig bäst.

En kvadratisk matta, en rund matta, en rektangulär matta eller kanske någon helt annan form?

Du behöver inte heller enbart hålla dig till en traditionell rektangulär- eller rund matta. Man börjar faktiskt se allt fler exempel på inredningar där mattan ställs i centrum i rummet och skapar ett kaxigt intryck med någon annorlunda form.

En måttbeställd matta med din egna form

När du köper en måttbeställd matta från oss kan du såklart få den traditionella runda, rektangulära eller en kvadratisk matta också, men det kanske är dags att testa någon ny och spännande form? Vill du beställa en helt egen form kan du kontakta oss för mer information, vi kan på beställning göra vilken form du vill.

Stora mattor eller kanske en mindre måttbeställd dörrmatta?

När de konventionella måtten på mattorna på marknaden inte riktigt känns helt rätt för ditt rum är det en god idé att börja leta efter en måttbeställd matta. Friheten att kunna välja exakt den form och storlek som passar just dig och ditt rum kommer att ge rummet som mattan ligger i ett riktigt lyft. Kanske är det en måttbeställd dörrmatta som du är på jakt efter då du har en dubbeldörr och de vanliga måtten på dörrmattor inte passar dig? Eller så har du fått upp intresset för stora mattor men inte riktigt hittat den storleken som är optimal för just ditt rum.

Dorrmatta och skor
Rund matta framfor sang

En rund matta

Är du ute efter en liten rund matta eller kanske ska du satsa på riktigt stora mattor i år? Med en måttbeställd matta är det bara fantasin som sätter gränser för vilken matta du väljer. Ta tillfället i akt att experimentera med olika spännande former med en måttbeställd matta. En identifierad trend är dem stora mattornas intåg i våra hem. Med den trenden innebär det att en matta ska ta plats i rummet där den ligger. Den ska synas och gärna får den också ha någon annorlunda form för att dra ögat till sig. Men man behöver ju inte köpa en måttbeställd matta enbart för att följa trender. Du kanske är på jakt efter en lite mindre rund matta att rulla ut under den lilla matgruppen i vardagsrummet eller som utematta under balkongbordet.

Så tillverkar vi en måttbeställd matta


När du valt storlek, form och eventuell kant på din nya måttbeställda matta syr vi din matta i vårt skrädderi i Sverige. Vi är stolta över vår svenska tillverkning och det hantverk som krävs för att tillverka en riktigt fin matta.


 1. Mattan skärs till
  Först skärs din matta ut i en stor maskin utifrån den form du valt. Vår maskin kan hantera mattor upp till 4 meter i bredd och över 10 meter i längd. Det gör det möjligt att kunna beställa riktigt stora mattor.
 2. Våra skräddare kantsyr
  Därefter tar vår skräddare och syr din kant eller syr in ditt kantband för hand i en stor symaskin. Detta steg i tillverkningen kräver både precision men också mycket stor erfarenhet av hantverket.
 3. Din matta levereras
  Till sist rullas mattan ihop och paketeras för snabb leverans hem till dig.
Mattbestalld 3
Delivery logo5

Varför är en måttbeställd matta så bra?


Vad ska du göra om exempelvis din matta 200x300 ändå blir något för liten under ditt stora matbord, kanske vill du ha en ännu smalare matta än standardmåttet på 80x200 till hallen? Eller så är det så att måtten på ditt rum precis hamnar mellan två olika storlekar på mattor.

Då ska du kolla efter en måttbeställd matta. Det är det som gör den måttbeställda mattan så bra, att du själv väljer exakt den storlek du vill ha på mattans bredd och längd.

Här passar det att lägga en måttbeställd matta

På platser där den exakta passningen är extra viktig lämpar sig en måttbeställd matta bäst. Nedan får du ta del av några ställen där vi rekommenderar en måttbeställd matta.

Måttbeställd matta till sovrum

Det finns många olika mått på sovrum och sängar. För den smalare enkelsängen finns det några olika storlekar på mattor som passar. Men har du en bredare säng så bör du också gå upp några storlekar på mattan för att skapa det där mysiga och ombonade intrycket i ditt sovrum.

Vårt råd till dig är att köpa en så stor sovrumsmatta som möjligt. Om du har den plats som krävs, så är den större mattan inte något som du kommer ångra att du valde.

Här kan du läsa mer om hur olika storlekar på mattor upplevs i sovrummet.

Sang med avlang matta

En måttbeställd förtältsmatta

En måttbeställd förtältsmatta är vår varmaste rekommendation om du har planerat in camping till semestern. Det skapar en mysig atmosfär när man rullar ut en förtältsmatta i rummet innan du kliver in i husvagnen eller husbilen. Många spenderar mycket tid i sitt uterum på campingen under somrarna och då blir det viktigt att göra det så trevligt som det bara går. Husvagnar och husbilar kommer som känt i flertalet olika modeller och storlekar, således måste även förtältsmattan anpassas för att det ska bli fint i ditt uterum. Därför är en måttbeställd förtältsmatta ett givet val för campinglivet.

Matta utanfor husbil

En måttbeställd matta till hallen

Nästan alla hallar är olika långa, därför är det klokt att köpa en måttbeställd matta till hallen.

Ofta är hallmattan det första vi ser när vi kommer in i ett hem. Därför är det trevligt om du har en snygg hallmatta som ger ett trevligt första intryck av ditt hem till dina besökare. Och en snygg hallmatta är en matta som har rätt längd och bredd. Därför rekommenderar vi en måttbeställd matta till hallen. Det enda som du behöver göra är att ta måtten på din hall, välja färg och material och beställa den hos oss.

Här kan du läsa mer om hallmattor.

Mattbestalld rund hallmatta framfor bank

En måttbeställd båtmatta

Samma sak gäller om du är på jakt efter en båtmatta. Med en båtmatta kan du skapa ett lyxigt och skönt golv i båten som gör att det blir extra trevligt att åka ut på en tur under semestern. Båtar varierar dock mycket i sin storlek och form - då passar en måttbeställd båtmatta utmärkt.

Luke insoll sl B2v5 Vh9 Jc unsplash

Måttbeställd matta till vardagsrum

I vardagsrummet kan möbleringen skilja sig åt mycket mellan olika hem. Bor du stort faller det sig exempelvis mer naturligt med en större soffgrupp medan om du bor mindre så kanske du får prioritera och placerar en bäddsoffa framför tv:n. De stora skillnaderna kring hur olika vardagsrum ser ut gör att det finns ett behov av en måttbeställd matta till vardagsrum. Med en måttbeställd matta i vardagsrummet så bestämmer du måtten helt själv utifrån dina och ditt rums förutsättningar.

Här kan du lära dig mer om mattor i vardagsrummet.

Mattbestalld matta i vardagsrum

Måttbeställd matta till köket

Beroende på hur stor familj ni är så har ni troligen olika behov av storlek på matbordet. Är ni bara två räcker kanske det mindre klaffbordet. Men om ni har flera barn och gillar att ha middagsbjudningar så blir det naturligt med ett lite större matbord. Det är riktigt snyggt att rulla ut en matta under matbordet i köket. Vi rekommenderar alltid att man köper en måttbeställd matta till köket för att mattan ska bli så bra som möjligt. Vårt tips är även att välja en så stor måttbeställd matta till köket som möjligt och den ska gärna vara enkel att städa och hålla ren.

Mattbestalld matta i koket under matbord

Måttbeställd matta till entrén

Entrén - det första rummet som du kommer in i när du kliver in i ett hem. För många är det viktigt att ge sin besökare ett så trevligt första intryck som möjligt av hemmet. Det gör man garanterat med en måttbeställd matta till entrén. Här får du alla möjligheter till anpassning för att skräddarsy entrén precis så som du vill ha den.

Läs mer om entremattor här.

Girona beige RSH1

Rätt langett och kantband till rätt måttbeställd matta - så skapar du snygga mattor


Snygga mattor är såklart något subjektivt där många olika åsikter råder kring vad som skapar en vacker matta. Vad som dock är klart är att med en måttbeställd matta och en langett eller ett kantband så får du alla förutsättningar för att skapa dina egna snygga mattor, oavsett vilka färger du tycker om.

Vad är en langett?

En langett är när man syr kanten på en måttbeställd matta med en tråd. Det finns många olika färger att välja mellan när du får din måttbeställda matta langetterad, dvs kantsydd.

Matcha kantsöm till måttbeställd matta

När vi ska matcha färgen på vår kantsöm till en måttbeställd matta har vi några riktlinjer som vi brukar utgå från som vi tycker ger bra resultat och snygga mattor. Ha gärna våra tips i bakhuvudet när du köper en måttbeställd matta och ska välja langett.

 1. Ton i ton
  Testa att låta din langett ha samma kulör som en måttbeställd matta fast i en annan nyans.

  Exempel:
  Låt en måttbeställd matta gå i en vacker grå färg. Välj sedan till en kantsöm i en något mörkare nyans av grått. Du kan såklart också göra tvärtom. Välj då den mörkgrå nyansen på en måttbeställd matta och låt din langett gå i ljusgrått.

 2. Samma färg
  Välj samma färg på en måttbeställd matta och dess langett. Det kan kanske till en början låta tråkigt att låta en måttbeställd matta och dess kantsöm ha samma färg. Istället tycker vi att det blir en subtil och stilig övergång mellan en måttbeställd matta och golvet som den ligger på.

 3. Starka färger till en måttbeställd matta
  Vill man att en måttbeställd matta ska dra ögat till sig och bli en riktig snackis bland gästerna när du får besök så kan du välja en stark färg på garnet till din kantsöm.

Vad är kantband?

Ett kantband på en måttbeställd matta innebär att ett band av något av våra olika material sys fast längs mattans alla sidor. Det blir ett riktigt snyggt avslut på kanten på en måttbeställd matta.

3 tips när du väljer langett till måttbeställd matta

 1. Låt langett och måttbeställd matta gå ton i ton.
 2. Ha samma färg på måttbeställd matta som langett.
 3. Välj en stark färg på langett för att kontrastera mot en måttbeställd matta.

Vilka tyger man kan få på kantbandet till en måttbeställd matta

Du kan välja mellan kantband i 5 olika material när du syr en måttbeställd matta hos oss. De olika kantbanden ger lite olika känslor till en måttbeställd matta och det kan därför vara smart att ha läst om de olika materialen som vi går igenom här nedan. Kantbanden till en måttbeställd matta från oss är 30 eller 50 mm breda.

 1. Bomullsband
  Ett bomullsband till en måttbeställd matta ger en mjuk och skön kant som upplevs skön att gå på barfota. Passar till exempelvis vardagsrummet eller om du ska ha en måttbeställd matta till ditt sovrum.
 2. Juteband
  En måttbeställd matta med jute som material i kantbandet ger mattan en naturlig look. Kombinera gärna kantbandet i jute med en måttbeställd matta i någon naturnära färg för ett snyggt resultat.
 3. Nylonband
  Det nylonband som vi erbjuder dig att sy en måttbeställd matta med är ett så kallat supernylonband. Detta är ett väldigt slitstarkt kantband som passar till en måttbeställd matta som kommer att ligga på ett golv som behöver kunna utstå hårt slitage. Kantbandet passar exempelvis om du är intresserad av en måttbeställd matta till hallen där det är hög gångtrafik.
 4. Linneband
  Linnebandet är ytterligare ett kantband som kommer att ge en naturliga upplevelse av en måttbeställd matta. Hos oss kan du välja bland en uppsättning av naturligt dova färger eller svart på linnebandet. Vi tycker det passar perfekt till en måttbeställd matta i ull.
 5. Läderband
  Det klassiska materialet läder går även att välja på när du ska hitta ett kantband till din måttbeställda matta. Vi använder oss av ett slitstarkt konstläder som går att få i de mörkare färgerna brun, grå och svart. Ett kantband i konstläder tycker vi passar till en måttbeställd matta i någon mörkare nyans.

Dessa kantband kan du välja på till en måttbeställd matta

 1. Bomullsband
 2. Juteband
 3. Nylonband
 4. Linneband
 5. Läderband

Langettering - 3-trådig overlocksöm

När våra skräddare langetterar en måttbeställd matta syr de en 3-trådig overlocksöm längs alla mattans sidor. 3-trådig overlock används för sömmar som ska utsättas för stora påfrestningar. Resultatet blir en mycket slitstark mattkant på din måttbeställda matta. En 3-trådig overlocksöm kommer i två olika utföranden, antingen som en bred söm eller som en smal. Sömmen används även när man syr i trikå.

Vad är overlock?

Overlock är en typ av söm som man kan beskriva som en kombination av raksöm och en tät sick-sack-söm. En vanlig t-shirt brukar oftast ha sömmar av typen overlock på insidan. Overlock är både en slitstark men samtidigt även en töjbar söm. I ett stretchigt tyg riskerar en vanlig söm att spricka om tyget sträcks ut och därför är det vanligt att man syr overlock istället.

Det här är overlock

Overlock är en töjbar söm som kan beskrivas som en kombination av raksöm och en tät sick-sack-söm. Sömmen klarar stora påfrestningar och kan även användas när man syr i stretchiga material.

Vad ska du tänka på när du köper en måttbeställd matta?

📏Hur stor måttbeställd matta ska jag ha?

Våra skräddare skär till och kantsyr din matta ner på centimetern efter dina egna önskemål. Hos oss kan du få vilka mått du vill inom dimensionerna 4x10 meter när du köper en måttbeställd matta. Det har aldrig varit enklare att köpa den perfekta mattan!

👀 Kan jag få se den måttbeställda mattan innan jag köper den?

Självklart! Hos oss kan du beställa obegränsat antal provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se på dataskärmen exakt vilken nyans som en måttbeställd matta har. Därför rekommenderar vi dig alltid att du först beställer hem provbitar av de mattor som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem en måttbeställd matta?

Du får hem din måttbeställda matta inom 2-5 arbetsdagar. En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser!

📌 Vilken form kan jag välja på en måttbeställd matta?

Du kan välja mellan fem olika former när du köper en måttbeställd matta hos oss. Skulle inte någon av formerna passa så kan du även höra av dig direkt till oss med din egen form.

📌 Vilken färg kan jag få på en måttbeställd matta?

Vi har ett stort urval av olika färger på måttbeställda mattor. Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en besökare hemma hos dig ska få när den kliver in i rummet där mattan ligger. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på en måttbeställd matta.

📌 Hur ska jag placera en måttbeställd matta i mitt rum?

Med en måttbeställd matta har du friheten att välja precis det mått som passar för ditt rum. Men det är inte alltid helt lätt att veta hur en matta ska placeras ut på bästa sätt. Hur ska mattan ligga under sängen och hur ska den placeras under matbordet? Ta gärna hjälp av vår guide för att läsa mer om hur mattan tillsammans med övriga möbler bör samspela med varandra för att skapa en naturlig harmoni i ditt rum.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån