Din kundvagn

Heltäckningsmatta källare

I källaren har vi valt att fokusera på heltäckningsmattor. Med en heltäckningsmatta kan du göra din källare riktigt mysig. Du kan givetvis också lägga en löst liggande måttbeställd matta i din källare.

Vilka heltäckningsmattor passar i en källare?


Här har vi samlat ihop och grupperat våra heltäckningsmattor under ett par rubriker för att lättare förstå mattornas olika egenskaper.

Mjuka och sköna heltäckningsmattor till källaren (43 st)


För att skapa en varm och hemtrevlig känsla i källaren rekommenderar vi att du lägger in någon av dessa mjuka och sköna mattor.

Kort lugg och slitstarka heltäckningsmattor till källaren (30 st)


Om du använder källaren till att förvara saker så passar en slitstark matta med kort lugg perfekt. Här hittar du alla våra slitstarka mattor som passar till källaren.

Fixa ett varmt golv med en heltäckningsmatta i källaren


Heltäckningsmattan får en isolerande effekt som gör att golvet i källaren kommer att upplevas som varmt. Det finns många fördelar med att lägga in en heltäckningsmatta i sin källare. I många hem är källaren ett outnyttjat utrymme och man samlar på sig en massa saker som bara får stå. Lyckas du istället skapa ett mysigt rum längst ner i ditt hus så är chanserna mycket större att du faktiskt vill spendera mer tid där.

Ambassador 0789205 001

Heltäckningsmatta i källare

 • Isolerar
 • Ger en mysig känsla
 • Enkel att lägga
 • Kostar inte skjortan

Heltäckningsmatta i källaren på ett betonggolv - Ja visst!


Om du ska lägga heltäckningsmatta i din källare på ett betonggolv så ska du välja en matta med en baksida som andas. Du ska undvika att lägga in en matta med gummibaksida då den inte andas. Vi rekommenderar dessa tre typer av baksidor som samtliga har gemensamt deras goda andningsförmåga:

 1. Fusionback-baksida
 2. Actionback
 3. Filtbaksida

Heltäckningsmatta i källaren - vilken matta kan jag välja?


Alla våra mattor går bra att lägga i källaren och på ett betonggolv så länge mattan inte har en skumgummibaksida, gummibaksida eller består av organiska material.

I vårt stora utbud av heltäckningsmattor finns det bara några få mattor som har en baksida av skumgummi eller gummi eller innehåller organiskt material. Dessa serier av mattor ska du således undvika att lägga i källaren eller på betonggolvet.

De serier i vårt sortiment som inte ska läggas i källaren eller på betonggolv heter Faust, Ambassador, Bizon och Savanna.

Hur funkar det med heltäckningsmatta i källaren?

Så hur funkar det egentligen när man ska välja heltäckningsmatta till källaren? Anledningen till att våra mattor går att lägga i källaren är för att de dels inte innehåller något organiskt material (så som t.ex. ett trägolv gör) samt att de har baksidor som andas och släpper igenom den eventuella fukt som kommer från er bottenplatta eller ditt källargolv.

Så såg de äldre heltäckningsmattorna till källaren ut förr i tiden

Förr, låt oss säga 10 år tillbaka i tiden, var det inte alltid helt självklart vilken heltäckningsmatta man kunde lägga i sin källare direkt mot exempelvis ett betonggolv på grund av det organiska materialet som fanns i mattan.

Vanligt förekommande var då att mattor som skulle ligga i källaren hade gummoploppar på undersidan för att skapa luftcirkulation under mattan för att fukt skulle försvinna. Så är inte fallet med dagens moderna mattor som har en baksida som andas.

Nålfiltsmatta i källaren


Nålfiltsmattan är en bra heltäckningsmatta för källaren då den är slitstark och du behöver inte vara särskilt rädd om den. Att välja en slitstark heltäckningsmatta till källaren är en bra idé då många tunga saker brukar dras över golvet och förvaras där nere.

Hur lägger man heltäckningsmatta i källaren?


Att lägga heltäckningsmatta i källaren är inte så svårt som det kanske till en början verkar. Ta hjälp av vår steg för steg-guide. Med hjälp av guiden blir det enkelt att lägga in din nya heltäckningsmatta i källaren och du kommer bli förvånad över vilket lyft mattan ger ditt rum längst ner i huset.

Avenue 0309 PSH

Så väljer du rätt färg på din heltäckningsmatta i källaren


För att bli så nöjd som möjligt med din nya heltäckningsmatta i källaren är det viktigt att du väljer en färg som du gillar och tror att du kommer tycka mycket om under en lång tid framöver.

Vad din heltäckningsmatta i källarens syfte är

Börja med att fundera på vad det huvudsakliga syftet med att du lägger in en heltäckningsmatta i källaren är. Är det kanske för att skapa ett mysigt tv-rum eller för att du vill ha ett varmt och slitstarkt golv som du kan förvara saker på? Oavsett vad du ska ha din heltäckningsmatta i källaren till så brukar vi börja med att bestämma oss på denna punkt innan vi går vidare till att välja vilken färg mattan ska ha.

En varm och fluffig heltäckningsmatta i källaren

Om du har kommit fram till att din heltäckningsmatta i källarens huvudsakliga syfte är att skapa en mysig stämning och en plats där ni ska kunna samlas och kolla på tv tillsammans, kan du börja kika efter de lite mer fluffiga och mjuka mattorna.

Om heltäckningsmattan i källaren ska skapa den där mysiga stämningen och ni inte planerar att förvara massor av saker och att dra tunga prylar över golven så kan du också med fördel välja en heltäckningsmatta i någon ljusare färg. Ljusa färger är tacksamt att inreda med i källaren som ofta blir ganska mörk annars.

En slitstark heltäckningsmatta i källaren

Om det är så att ni istället planerar att förvara stora tunga saker i källaren som kommer att flyttas runt på, är vår rekommendation att ni väljer en slitstark heltäckningsmatta till källaren i någon mörkare färg. Den mörkare färgen på heltäckningsmattan gör att källargolvet inte kommer att upplevas lika smutsigt som om ni skulle välja en ljus heltäckningsmatta till källaren.

En färggrann heltäckningsmatta till källaren

Såklart finns även alternativet att välja en lite mer färggrann heltäckningsmatta till källaren för att skapa en lekfull och varm känsla på våningen längst ner i huset. Det finns ett stort urval av färggranna mattor i vårt sortiment av heltäckningsmattor som även går bra att lägga nere i källaren. Här är det bara fantasin som sätter gränserna för vilken färg ni väljer på er heltäckningsmatta i källaren.

3 tips heltäckningsmatta källare

 1. Börja med att bestämma vad heltäckningsmattans syfte ska vara
 2. Välj vilken yta eller mönster du vill ha
 3. Välj färg på heltäckningsmattan i källaren

Våra tips - välja färg på heltäckningsmatta i källare


I följande sektion tipsar vi om vilka färger som vi tycker passar bra och mindre bra till heltäckningsmattan i källaren.

Undvik en vit heltäckningsmatta i källaren

Även fast en vit heltäckningsmatta ger ett luftigt och fräscht intryck i ett rum så rekommenderar vi dig att kolla efter en något mörkare färg på heltäckningsmattan till källaren. På källargolvet brukar man förvara saker och det är kanske inte alltid som man är lika noga med sin dammsugning nere i källaren heller. Därför tycker vi att man ska försöka leta efter en lite mörkare heltäckningsmatta i källaren. Mattan kommer då upplevas som fräsch under en längre tid jämfört med en vit heltäckningsmatta. Ett alternativ kan vara att välja en beige heltäckningsmatta till sin källare istället.

Blå heltäckningsmatta i källaren

Med en blå heltäckningsmatta i källaren får du en mjuk och härlig känsla på husets bottenplan. Återigen rekommenderar vi att man väljer en något mörkare nyans till heltäckningsmattan i källaren som kommer uppfattas som fräschare under längre tid. En blå heltäckningsmatta i källaren är relativt enkel att anpassa övrig inredning till. En grå soffgrupp tycker vi exempelvis passar fint ihop med en blå heltäckningsmatta i källaren.

Varm känsla med grön heltäckningsmatta i källare

Man kan välja en grön heltäckningsmatta i källaren för att få en varm känsla i rummet. Den gröna färgen på heltäckningsmattan i källaren brukar vara enkel att välja sin övriga inredning till. Vi gillar att kombinera den gröna mattan med en övrig inredningsstil som innehåller mycket naturmaterial.

Röd heltäckningsmatta - perfekt för hemmabion i källaren

En röd heltäckningsmatta tycker vi passar utmärkt om du håller på att bygga en hemmabio i din källare. Med en röd heltäckningsmatta i källaren får du en varm och ombonad stämning. För att inte tala om det eleganta och exklusiva intrycket som rummet får när du rullar ut den röda mattan. Du väljer med fördel en något mörkare nyans av röd på heltäckningsmattan för att inte riskera att störa bioupplevelsen.

Våra topp 4 färgval på heltäckningsmatta i källare

 1. Blå
 2. Grön
 3. Röd
 4. Beige

Textilplattor i källaren - mattplattor fungerar bra till källargolvet


Man kan också välja att lägga in textilplattor eller mattplattor i källaren som en heltäckande matta. Baksidan på de moderna textilplattorna är ånggenomsläppliga och fungerar således utmärkt att lägga som heltäckningsmatta i källaren då de andas. På sidan Textilplattor kan du läsa mer om textilplattor i källaren.

Lägga textilplattor själv i källaren - här har du vår guide

Här hittar du vår guide där du steg för steg får instruktioner för hur man lägger textilplattor i källaren på egen hand.

Lägga matta i trappa nere i källaren


Det finns många olika sätt att renovera sin trappa på. Ett av dessa sätt är att renovera sin trappa med en ny och fräsch matta. Gemensamt för alla källare är att det alltid finns någon form av trappa ner till rummen på husets bottenplan. I följande sektion kommer vi lotsa dig igenom några olika typer av sätt att lägga matta i trappa på.

Projektet att lägga matta i trappa kan bli allt från mycket enkelt och klaras av på bara ett par timmar, till att bli ett riktigt avancerat projekt. Om du vill att mattan i trappen ska klä in hela trappan så behöver den skäras till i flera olika vinklar och då rekommenderar vi att du tar kontakt med en professionell mattläggare som utför arbetet.

Allt beror på vilket resultat du vill uppnå, den tid som finns tillgänglig för ditt projekt och hur mycket pengar du vill spendera på att lägga matta i din trappa ner till källaren.

Därför ska du ha matta i trappan ner till källaren

Som tidigare nämnt så är fokus i denna sektion på mattor i trappan som leder ner till källaren. Det är inte ovanligt att trappen som leder ner till källaren är gjuten i betong som är ett material som lätt känns kallt under fötterna när man går på det. Ett enkelt sätt att få bukt med detta problem är att klä betongtrappan med en matta av något slag. Nedan listar vi ytterligare några punkter samt diskuterar vilken funktion mattan i trappan i källaren bör fylla.

Matta i trappa för att det blir varmare

Det skapar en varmare yta som känns skön att gå på när du klär in dina trappsteg i betongtrappan med en matta. Slipp den ruggiga känslan av att frysa ner du ska ner till källaren.

Matta i trappa för att öka halkmotståndet

Du kan också se till att välja en matta med en kort lugg och ett högt halkmotstånd när du ska klä in din trappa ner till källaren. Ett högre halkmotstånd kan vara smart i en brant trappa eller en trappa där det är dunkelt ljus.

Matta i trappa för att det är snyggt

Det blir ju såklart också väldigt snyggt med en ny matta i trappan. En gammal och sliten trappa får ett helt nytt utseende när du lägger en ny matta där. Detta tycker vi verkligen är ett effektivt sätt att fräscha upp källaren på.

Matta i trappa som halvcirklar eller små rektanglar

Det enklaste sättet att lägga matta i trappan ner till källaren är att du sätter en mindre matta på varje trappsteg. Mattan kan du klippa till själv, kanske som små halvcirklar eller om du istället föredrar formen av raka rektanglar på varje trappsteg. Varje matta limmas på varje trappsteg för bästa hållbarhet.

Täck hela trappsteget med matta nere i källaren

Det blir något mer komplicerat, men behöver inte bli jättesvårt om du istället väljer att täcka av hela trappsteget med matta. Ett tips kan vara att skissa ut trappstegets form på bakplåtspapper och sedan klippa till varje matta utifrån den avritade formen.

Heltäckningsmatta i trappa

Om du istället vill ha en heltäckningsmatta i trappan dvs en matta som viker sig efter nosen på varje trappsteg, blir det lite mer komplicerat. Här rekommenderar vi att du tar kontakt med en professionell mattläggare som utför arbetet. Det är många vinklar och vrår som ska passas in och skäras till för att man ska få ett snyggt resultat.

På sidan Mattläggare har vi en lista med Köpa-certifierade mattläggare som vi samarbetar med. Listan är under uppbyggnad och hittar du ingen mattläggare i ditt område, ta gärna kontakt med oss via chatt eller mejl så hjälper vi till att sätta dig i kontakt med en lokal mattläggare i ditt område.

Resultatet av en heltäckningsmatta i trappan blir varma och sköna trappsteg som till och med fungerar bra att gå barfota på. Tänk vilken skillnad det blir jämfört mot de kalla betongtrappstegen!

Lägga golv på betong

Det finns såklart många olika typer av golv att lägga på betong. Det är dock viktigt att det nya golvet andas och fukt inte stängs in mellan betongplattan och det nya golvet. Du kan exempelvis lägga trägolv, klinker eller textilgolv på betong. Lägger du ett trägolv så är det viktigt att du skapar en luftspalt under trägolvet för att få cirkulation på luften. Ett textilgolv på betong ska ha en baksida som andas för att eventuell fukt ska kunna transporteras bort.

Vilken typ av matta i trappa du ska välja

Det är viktigt att du väljer en matta till din trappa som du vet klarar av ett hårt slitage. Om det ska vara lugg på mattan får den gärna vara lite kortare. Mattor med kortare lugg brukar generellt vara mera slitstarka och är enklare att städa och hålla rena - perfekt för källaren där det lätt kan bli ganska smutsigt.

Kriterier för en bra matta i trappa

 • Slitstark
 • Lättstädad
 • Inte för lång lugg

Nålfiltsmatta i trappa

Vi rekommenderar en nålfiltsmatta till trappan i källaren. Nålfiltsmattan är mycket slitstark och fungerar dessutom väldigt bra om du vill att mattan ska gå runt nosen på trappstegen. Utöver att vara väldigt slitstark så är nålfiltsmattan lätt att städa och att hålla ren. Detta gör att nålfiltsmatta till trappan blir ett smidigt alternativ för dig som vill klä in din trappa med en matta.

Nålfiltsmatta passar till källaren

Du kan även med fördel fortsätta ner på källargolvet från trappan med din nålfiltsmatta. En nålfiltsmatta i källaren är ett mycket bra alternativ. Här förvaras ofta många tunga saker och ett lite varmare men samtidigt slitstarkt textilgolv är verkligen att föredra i källaren.

Nålfiltsmatta - välja rätt färg till källargolvet

Som vi tidigare har varit inne på så är källargolvet ett golv som kan utsättas för ett relativt hårt slitage. Det kan därför vara ett tips att välja en nålfiltsmatta till källaren som går i en något mörkare färg. Slitage och eventuell nedsmutsning på källargolvet syns inte lika lätt då och du behåller den nya och fräscha känslan länge nere i källaren.

Avenue 0309 PSH

Välj även en mörkare matta till trappan

Detsamma gäller även för trappan. Trappstegen utsätts för mycket hårt slitage och väljer du en ljus matta till trappan så syns det snabbt när den blir sliten och den ser smutsig ut. Välj därför en matta till trappan i källaren som går i en mörkare nyans.

Så sätter du fast en matta i trappan

En matta i trappan kan fästas på lite olika sätt. Den kan exempelvis vara fastspikad med lister. Men det vanligaste är att mattor i trappor limmas fast. Att limma sin matta i trappan ger ett bra resultat. Undvik att tejpa mattan som ska ligga i trappan.

Vad ska du tänka på när du köper en matta till din källare?

📏Hur stor matta till källaren ska jag ha?

Våra skräddare skär till din matta ner på centimetern efter dina egna önskemål. Hos oss kan du få vilka mått du vill inom dimensionerna 4x10 meter när du köper din matta till källaren. Det har aldrig varit enklare att köpa den perfekta mattan!

👀 Kan jag få se mattan innan jag köper den?

Självklart går det bra! Hos oss kan du beställa obegränsat antal provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se på dataskärmen exakt vilken nyans som en matta har. Därför rekommenderar vi dig alltid att du först beställer hem provbitar av de mattorna till källaren som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem min matta till källaren?

Du får hem din heltäckningsmatta till källaren inom 1-3 arbetsdagar. Vill du ha en måttbeställd matta till källaren är den hemma hos dig efter 2-5 arbetsdagar. En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser!

📌 Vilken form kan jag välja på min matta i källaren?

Det finns många olika former att välja mellan när du köper en måttbeställd matta hos oss. Du kanske vill ha någon annan form än den traditionellt runda eller rektangulära mattan? Välj och vraka bland våra olika former och välj exakt den storlek som passar för dig och din källare.

📌 Vilken färg kan jag få på min matta till källaren?

Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en besökare i din källare ska få när den kliver ner där. Vi har ett stort urval av olika färger på mattor till källaren. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på din matta.

📌 Heltäckningsmatta i källaren, funkar det?

Ja visst funkar det att lägga heltäckningsmattan i källaren. Leta efter heltäckningsmattor med någon av följande välventilerade baksidor att lägga in i källaren:

 1. Fusionback-baksida
 2. Actionback
 3. Filtbaksida

Alla våra heltäckningsmattor i vårt sortiment fungerar att lägga i källaren förutom 2 serier. Dessa två är Faust och Ambassador.

Har du problem med fukt på väggar och golv i källaren råder vi dig dock att inte lägga in en heltäckningsmatta alls.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån