Din kundvagn

Matta uterum

För att minska det kalla draget från golvet och skapa en härlig och trivsam miljö i ditt uterum så rekommenderar vi dig att rulla ut en matta på golvet. Här har vi samlat alla våra mattor som passar att lägga i uterummet för att du ska kunna skapa den där trevliga och ombonade känslan.

Vilka mattor passar i ett uterum?


En matta till ett uterum behöver både ha bra dränerande egenskaper men också vara slitstark för att stå emot varierande väder. Här hittar du mattor till uterum kategoriserade efter sina olika egenskaper.

Öglade mattor till uterummet (4 st)


Med våra öglade mattor kommer du få ett dovt rutigt mönster på golvet i ditt uterum. Den öglade ytan ger ett härligt och stilrent intryck. Här hittar du alla våra öglade mattor till uterummet.

Nålfiltsmatta med gummiplots till uterum (9 st)


Här hittar du alla våra mattor tillverkade i nålfilt. Nålfilt består av flera lager av kardade fibrer som satts samman och bildar en slitstark matta. För ökade dränerande egenskaper har dessa mattor även försetts med gummiplots eller gumminubbar som de även kallas. Dessa förhöjningar på mattans baksida leder till att luft kan cirkulera in under mattan och den torkar därför snabbare.

Textilplattor som matta till uterum (11 st)


Enkelt att lägga själv och det går lätt att anpassa storleken på mattan med textilplattor.

Mjuka och fluffiga mattor till uterummet (17 st)


Perfekt för uterummet som har väggar och tak och där det inte kommer in något regn.

Konsten att inreda uterum

När det kommer till ditt uterum så finns det några olika knep för att göra det riktigt mysigt och en plats som man vill vistas på. Våra bästa tips när du ska inreda ett uterum är att jobba med belysning, textilier och grönska.

Uterum inspiration


Växter och textil tycker vi du ska börja med att leta efter när du söker inspiration till ditt uterum. Det blir riktigt mysigt om man gör ordentligt med plats för sina växter. Experimentera genom att ställa plantorna på olika ställen. Bygg på höjden med växter och låt några amplar hänga ner från taket med blommor i.

Som pricken över i:et är att rulla ut en vacker uterumsmatta. Det finns många olika färger och mönster att välja mellan på uterumsmattan. Man kan till och med lägga textilplattor i uterummet som har tak.

3 tips för att inreda uterummet

 1. Jobba med belysning och ljus
 2. Rulla ut en vacker uterumsmatta
 3. Ha många växter

Därför ska du lägga matta i ditt uterum


Matta i uterummet kommer att skapa en ombonad och trevlig känsla på ditt golv. Det är inte alltid som ett uterum är lika väl isolerat som ett boningshus är. Detta gör att det kan bli lite drag nere vid golvet. Genom att lägga in en matta i ditt uterum så kan du till stor del motverka detta. Dessutom suddas gränserna mellan vad som är ute och inne ut på ett härligt sätt med en matta på golvet i uterummet.

Kanske är du till och med sugen på att lägga konstgräs som matta i ditt uterum? Det är bara din fantasi som begränsar dig när du ska välja uterumsmatta.

3 anledningar till matta i uterum

 1. Isolerar mot golvdrag
 2. Ombonad och hemtrevlig känsla
 3. Stora möjligheter till variation

Belysning uterum


När det kommer till belysning i uterum så tycker vi först och främst att du ska inreda ditt uterum utifrån det naturliga ljusinsläppet som finns.

Ta till vara på ljuset som kommer in genom de stora öppna- eller glaspartierna som finns i ditt uterum. Fundera på hur solen rör sig över himlen under dagen och placera din inredning i uterummet utifrån denna vetskap. Ställ favoritsoffan mot söder så att du kan sitta och dricka kaffe och lapa sol hela dagen.

För att kunna vistas i sitt uterum, även när solen har gått ner så behöver du även fundera igenom hur du vill att din elektriska belysning i uterummet ska vara. Det blir väldigt mysigt om du låter några ljusslingor hänga ner från taket. Vårt bästa tips är att jobba med en belysning som ger ett varmt sken och undvika den kalla lysrörsbelysningen.

Belysning i uterum - tänk på dessa 3 saker

 1. Använd dagsljuset optimalt
 2. Möblera så du får ansiktet mot solen
 3. Ljusslingor skapar en mysig stämning

Mattor för det inglasade uterummet med tak


I det inglasade uterummet som har tak kan man i princip lägga vilken matta som helst. Här kan man lägga en heltäckningsmatta, en löst liggande måttbeställd matta, eller en traditionell balkongmatta. Det enda som du ska undvika är en matta med gummibaksida till ditt uterum då den kapslar in fukt istället för att släppa igenom den genom mattan.

Isolerande matta till uterummet


En isolerande matta till uterummet skapar ett varmare golv som gör att uterumssäsongen kan förlängas avsevärt. Ett varmare golv gör mycket och särskilt i ett uterum som ofta är mindre isolerat jämfört med ett vanligt rum, märks det stor skillnad. Med en matta i ditt uterum isoleras ditt golv och ju tjockare och mer fluffig matta du väljer, desto större blir effekten.

Isolera altangolv i uterum

Det finns flera olika sätt att isolera sitt altangolv i uterummet. Om du ska bygga ett helt nytt uterum och planerar att gjuta en ny grund som det ska stå på, kan du gjuta en isolerad betongplatta. Är det istället ett redan existerande uterum som du ska isolera i efterhand så kan exempelvis en isolerande matta till uterummet vara en god idé. Det krävs minimalt med arbete och det finns ett stort urval av olika mattor som du kan välja mellan. Är det dessutom så att du har en inglasad altan med tak så blir det ett ännu större utbud av mattor att välja på när du letar efter din isolerande matta till uterummet.

Var hittar du en matta till uterummet?

Hos oss hittar du ett stort utbud på mattor som passar för det inglasade uterummet med tak. I sortimentet hittar du även mer väderbeständiga mattor som fungerar till ett uterum där det ibland blåser in regn och mattor som kan ligga ute året runt på exempelvis din balkong eller en öppen altan. Det finns flera olika ställen som du kan köpa en matta till uterummet på. Bauhaus, Rusta och Ikea är några exempel på affärer där det går att hitta sin matta till uterummet i.

3 tips - Välja matta till uterum

 1. Välj en matta matta med en baksida som andas
 2. När du mäter ut hur stor mattan ska vara, köp en så stor matta som möjligt
 3. Välj en färg på mattan till uterummet som du tror du kommer trivas med länge

Isolerande matta till uterummet med tak och väggar


Som vi tidigare lite har varit inne på är det mycket enklare att välja en isolerande matta till uterummet som har tak och väggar. Här riskerar det inte att komma in några stora mängder med vatten och då går det även att välja bland ett större utbud av mattor. Finns det risk att regn blåser in, är det snarare en utematta som man ska kika efter.

Välj en matta till uterum som andas

Det är viktigt att välja en matta till sitt uterum som andas. Alla mattor som vi har i vårt sortiment, förutom de med gummi eller skumgummibaksida är ånggenomsläppliga och kapslar inte in någon fukt mellan golvet och mattan. Mattorna med en tät baksida ska enbart läggas på helt torra underlag där det inte finns någon risk för fukt. Därför fungerar inte en helt tät matta som matta till uterum. Du ska även undvika att lägga en ullmatta i ditt uterum.

Hitta rätt matta till uterummet

 1. Har uterummet väggar och tak - då kan du nästan välja vilken matta du vill
 2. Välj en matta som har en baksida som andas
 3. Undvik mattor med helt tät baksida samt ullmattor till uterummet

Textilplattor som matta till uterum


Det finns ett stort utbud av olika textilplattor som passar utmärkt att lägga som matta i sitt uterum. Textilplattorna är enkla att lägga själv och det går lätt att anpassa storleken på mattan eller att bygga ut den med några extra plattor ifall man en dag skulle vilja ha en större eller heltäckande matta i sitt uterum.

Om det mot förmodan kommer in lite regn på dina textilplattor i uterummet så är det bara att du plockar upp de blöta plattorna, hänger dem på tork och torkar av ditt golv. Det är viktigt att all fukt får torka helt innan du lägger tillbaka din textilplatta igen.

Textilplattor som heltäckande matta i uterummet

Om du planerar att ha en heltäckande matta i uterummet i form av textilplattor ska du ta med textilplattornas sväll- och krympmån i beräkningen när du lägger din matta i uterummet. Cirka 5 mm mellan textilplatta och yttervägg bör du ha för att ta storleksförändringen på textilplattorna i beaktande. En riktigt varm sommardag kan det bli väldigt varmt i ett uterum och då kan mattan i uterummet eventuellt expandera något.

3 tips - Isolerande matta i uterum

 1. Kan det inte regna in, kan du i princip välja vilken matta du vill i uterummet
 2. Ju fluffigare matta, desto mer isolerande matta till uterummet
 3. Textilplattor - en smart matta till uterummet som kan byggas ut hur stor som helst

Vad ska du tänka på när du köper en matta till ditt uterum?

📏 Hur stor matta till uterummet ska jag ha?

Mät först noga ut hur stor matta du vill ha i ditt uterum. Du bestämmer själv måtten på din matta till uterummet och vi kapar den utifrån mattans maxbredd.

👀 Kan jag få se mattan innan jag köper den?

Självklart får du göra det! Hos oss kan du beställa obegränsat antal provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se exakt vilken nyans som en matta har på sin data- eller telefonskärm. Därför rekommenderar vi dig alltid att du först beställer hem provbitar av de mattor till uterummet som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem min matta till uterummet?

Du får hem din matta till uterummet inom 2-4 arbetsdagar. En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser!

📌 Vilken färg kan jag få på min matta till uterummet?

Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en besökare i ditt uterum ska få när den kliver in där. Vi har ett stort urval av olika färger på mattor till uterummet. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på din matta i uterummet.

📌 Hur ska jag placera min matta under matgruppen i uterummet?

Ta gärna hjälp av vår guide där du får massa tips på hur du ska tänka när du väljer storlek på din matta och hur mattan ska placeras i uterummet under matbordet för att på ett harmoniskt sätt samspela med dina andra möbler.

📌 Hur ska mattan ligga under soffan i uterummet?

I vår storleksguide kan du läsa mer om hur mattan bör samspela med övriga möbler för att skapa en harmonisk enhet i ditt uterum.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån