Först förstår vi att det inte är lätt att se på skärmen hur en matta ser ut!

Därför erbjuder vi Gratis provbitar på nästan alla våra mattor.

Gå in på produkten och klicka Beställ varuprov. Direkt till din brevlåda inom 1-2 dagar.

Sen erbjuder vi också rikstäckande mattläggning till fast pris!

Låt ett proffs installera er nya matta - dessutom till ett fast pris.

Vi erbjuder mattläggning i hela Sverige genom vårt samarbete med Hemfixarna.

Läs mer på vår sida om mattläggning

Matta uterum

För att minska det kalla draget från golvet och skapa en härlig och trivsam miljö i ditt uterum så rekommenderar vi dig att rulla ut en matta på golvet. Här har vi samlat alla våra mattor som passar att lägga i uterummet för att du ska kunna skapa den där trevliga och ombonade känslan.

Mattor som passar i uterum

Uterum utan väggar

Beroende på hur ditt uterum ser ut ställs olika krav på din uterumsmatta. En matta till ett uterum som inte har väggar behöver både ha bra dränerande egenskaper men också vara slitstark för att stå emot varierande väder. Här passar en utematta med goda dränerande egenskaper i konstmaterial bra.

Capri 64210009 001 vn
Måttbeställd utematta

Capri Brunbeige Utematta (Måttbeställd)

719 kr/m2
Capri 64210009 002 vn
Måttbeställd utematta

Capri Antracit Utematta (Måttbeställd)

719 kr/m2
Garda 613
Utomhus året runt

Garda Silvergrå Utematta

781 kr/m2
Garda 653
Utomhus året runt

Garda Beige Utematta

781 kr/m2

Heltäckningsmatta i uterum

Uterum med väggar och tak

Om du istället både har väggar och tak på ditt uterum ska du se till att du väljer en uterumsmatta med baksida som andas och släpper igenom eventuell fukt som kommer underifrån. Du måste även ha koll på fukt som kommer från marken under.

Traditionell heltäckningsmatta i uterummet

Om ni ska lägga en traditionell heltäckningsmatta i uterummet är det några saker som ni bör har säkerställt innan ni lägger mattan.

 1. Ni ska välja en heltäckningsmatta med en baksida som andas och släpper igenom fukt.
 2. Ni ska se till att ni inte har för mycket fukt som kommer underifrån.
 3. Uterummet ska ha väggar och tak så att regn inte riskerar att komma in på mattan.

Du kan alltså lägga en traditionell heltäckningsmatta (med en baksida som andas) i uterum om uterummet har väggar och tak samt att ni inte har för mycket fukt som kommer underifrån.

Om uterummet har ett trallgolv är det viktigt att ni har god ventilation under och inte för stora problem med fukt. Har ni problem med fukt och uterummet har trallgolv rekommenderar vi en renodlad utematta eller en nålfiltsmatta med gummiplots.

Här är några exempel på traditionella heltäckningsmattor som har en baksida som andas och kan läggas i uterummet med väggar och tak där det inte kommer för mycket fukt underifrån.

Kampanj -15%
Aqua 39 Barbican
Populär & modern sovrumsmatta

Aqua Kalk Heltäckningsmatta

335 kr/m2
(Ord. pris: 394 kr/m2)
Kampanj -15%
Aqua 34 Dressed Stone
Populär & modern sovrumsmatta

Aqua Jord Heltäckningsmatta

335 kr/m2
(Ord. pris: 394 kr/m2)
Kampanj -25%
Merlin 189 Kohl
Superlyxig - perfekt till sovrum & vardagsrum

Merlin Sten Heltäckningsmatta

577 kr/m2
(Ord. pris: 769 kr/m2)

Nålfilt som uterumsmatta

Man kan även lägga en nålfiltsmatta som har gummiplots på baksidan i sitt uterum. Gummiplottarna skapar ett mellanrum mellan underlaget och mattan så att luft kan komma in under och ventilera bort eventuell fukt. Nålfilt med gummiplots som uterumsmatta passar både i uterummet som har väggar och tak men också i uterummet utan väggar. Våra nålfiltsmattor med gummiplots fungerar även utmärkt som balkong- eller altanmattor.

Park 0630 PSH
Perfekt utomhus

Park Grön Altan/Ute/Balkongmatta 200 cm bredd

129 kr/m2
Park 0313 PSH
Perfekt utomhus

Park Mörkbrun Altan/Ute/Balkongmatta 200 cm bredd

129 kr/m2
Park 0910 PSH
Perfekt utomhus

Park Stengrå Altan/Ute/Balkongmatta 200 cm bredd

129 kr/m2
Park 0900 PSH
Perfekt utomhus

Park Antracit Altan/Ute/Balkongmatta 400 cm bredd

189 kr/m2
Park 0630 PSH
Perfekt utomhus

Park Grön Altan/Ute/Balkongmatta 400 cm bredd

189 kr/m2

Textilplattor uterum

Det finns ett stort utbud av olika textilplattor som passar utmärkt att lägga som matta i sitt uterum. Textilplattorna är enkla att lägga själv och det går lätt att anpassa storleken på mattan eller att bygga ut den med några extra plattor ifall man en dag skulle vilja ha en större eller heltäckande matta i sitt uterum.

Om det mot förmodan kommer in lite regn på dina textilplattor i uterummet så är det bara att du plockar upp de blöta plattorna, hänger dem på tork och torkar av ditt golv. Det är viktigt att all fukt får torka helt innan du lägger tillbaka din textilplatta igen.

Textilplattor som heltäckande matta i uterummet

Om du planerar att ha en heltäckande matta i uterummet i form av textilplattor ska du ta med textilplattornas sväll- och krympmån i beräkningen när du lägger din matta i uterummet. Cirka 5 mm mellan textilplatta och yttervägg bör du ha för att ta storleksförändringen på textilplattorna i beaktande. En riktigt varm sommardag kan det bli väldigt varmt i ett uterum och då kan mattan i uterummet eventuellt expandera något.

Förutsättningar för textilplattor i uterummet

På samma sätt som för heltäckningsmattan i uterummet är det viktigt att ni har ett ordentligt golv, väggar och tak i uterummet där ni ska lägga textilplattorna. Det får inte heller vara allt för mycket fukt som kommer upp från det underliggande golvet.

Kampanj -30%
4197008999 B20100 employ loop fountain va1

Employ Grå Textilplatta

346 kr/m2
(Ord. pris: 494 kr/m2)
Kampanj -30%
4197011999 B20100 employ loop cirrus va1

Employ Mörkgrå Textilplatta

346 kr/m2
(Ord. pris: 494 kr/m2)
Kampanj -25%
4122128995 B20100 heuga 727 silver va1 interface presentation

Heuga 727 Grå Textilplatta

380 kr/m2
(Ord. pris: 506 kr/m2)
Kampanj -25%
4122122995 B20100 heuga 727 graphite va1 interface presentation

Heuga 727 Mörkgrå Textilplatta

380 kr/m2
(Ord. pris: 506 kr/m2)
Kampanj -25%
4122123995 B20100 heuga 727 coal va1 interface presentation

Heuga 727 Svart Textilplatta

380 kr/m2
(Ord. pris: 506 kr/m2)

Måttbeställd matta i uterum

I ett uterum med väggar och tak samt låg fukt från underliggande golv blir det riktigt trevligt med en måttbeställd matta. Se till att ni väljer en måttbeställd matta med en baksida som andas. Om ni går fram och tillbaka med skor på mattan i uterummet kan det även vara en god idé att välja den extra slitstarka tråden på kanten på mattan. Vill man ha den mest slitstarka kanten på sin måttbeställda matta i uterummet, välj ett kantband i en matchande färg.

Egen form på matta i uterum

Det går även utmärkt att låta sy upp den nya mattan till uterummet i en helt egen form. Ta fram papper och penna och börja skissa upp formen. Ange vilka mått ni önskar och ta sedan en bild och mejla skissen till oss så tar vi fram en ritning på mattan åt er.

Fördelar egen form på matta i uterum

Det finns många fördelar med att låta tillverka den nya måttbeställda mattan till uterummet i en unik form. Vanligast är att man inte har helt raka väggar i rummet och önskar att mattan anpassar sig efter detta.

Det finns också de som ritar sin egen form för att få en matta som passar exakt efter sin soffgrupp. Andra kunder önskar att komma ifrån den traditionella mattans raka kanter och designar då en organisk form på mattan som de rullar ut på golvet där hemma. Möjligheterna är oändliga när ni väljer en egen form på mattan i uterummet.

Därför egen form på matta

 1. Perfekt passform
 2. Bra för rummet som inte har helt raka väggar
 3. Skapa unika former

Välja rätt uterumsmatta

Uterumsmatta

Börja med att ställa er följande 3 frågor när ni ska välja uterumsmatta.

 1. Har uterummet både väggar och tak?
 2. Hur mycket fukt kommer från golvet i uterummet?
 3. Vill ni ha en måttbeställd uterumsmatta eller en heltäckningsmatta i uterummet?

Sammanfattningsvis behöver ni ha koll på hur fuktigt det är där uterumsmattan ska ligga. Har ni exempelvis en gjuten betongplatta med fuktspärr och ett ventilerat trägolv ovanpå, har ni troligen inte särskilt stora problem med fukt. Då rekommenderar vi en måttbeställd matta eller heltäckningsmatta med en baksida som andas.

Trallgolv i uterummet

Har ni istället ett uterum med trallgolv behöver ni ta reda på hur mycket markfukt ni har och hur pass ventilerat golvet är för att välja rätt uterumsmatta. Är det mycket markfukt rekommenderar vi att ni kollar antingen på en renodlad utematta eller en nålfiltsmatta med gummiplots som uterumsmatta.

Välj en slitstark uterumsmatta

Det kan vara en bra idé att ni väljer en uterumsmatta som är relativt slitstark då man ofta går in med skor i uterummet och detta sliter mer på uterumsmattan. När grus dras in på uterumsmattan sliter det extra på den. Se därför även till att ni med jämna mellanrum dammsuger eller tar ut uterumsmattan och skakar av den för att bli av med skräp som den har samlat på sig.

Extra stark måttbeställd uterumsmatta

För att göra den måttbeställda uterumsmattan extra slitstark kan man välja en sydd kant på mattan med en extra stark tråd. Det mest slitstarka alternativet av mattkant på uterumsmattan är att sätta ett kantband på den.

En uterumsmatta i egen form

Det går även att få sin uterumsmatta i en helt unik form. Ni mäter och skissar upp formen på papper för att sedan fotografera av den och mejla in till oss. Vi tar fram en ritning som ni sedan får den nya uterumsmattan i. Detta är perfekt för er som behöver en speciell form på uterumsmattan, kanske i uterummet med de sneda väggarna eller för att binda ihop soffgruppen på ett elegant sätt.

Läs mer om egen form på uterumsmattan här.

Tips för slitstark uterumsmatta

Välj en langett med extra stark tråd eller en kantbandad kant på uterumsmattan som ska vara löst liggande i uterummet.

Inspiration och inredningstips till uterummet

När det kommer till ditt uterum så finns det några olika knep för att göra det riktigt mysigt och en plats som man vill vistas på. Våra bästa tips när du ska inreda ett uterum är att jobba med belysning, textilier och grönska.

Uterum inspiration

Växter och textil tycker vi du ska börja med att leta efter när du söker inspiration till ditt uterum. Det blir riktigt mysigt om man gör ordentligt med plats för sina växter. Experimentera genom att ställa plantorna på olika ställen. Bygg på höjden med växter och låt några amplar hänga ner från taket med blommor i.

Som pricken över i:et är att rulla ut en vacker uterumsmatta. Det finns många olika färger och mönster att välja mellan på uterumsmattan. Som vi tidigare har varit inne på, kan man till och med lägga textilplattor i uterummet som har tak och bra ventilation under golvet.

3 tips för att inreda uterummet

 1. Jobba med belysning och ljus
 2. Rulla ut en vacker uterumsmatta
 3. Ha många växter

Därför ska du lägga matta i ditt uterum

Matta i uterummet kommer att skapa en ombonad och trevlig känsla på ditt golv. Det är inte alltid som ett uterum är lika väl isolerat som ett boningshus är. Detta gör att det kan bli lite drag nere vid golvet. Genom att lägga in en matta i ditt uterum så kan du till stor del motverka detta. Dessutom suddas gränserna mellan vad som är ute och inne ut på ett härligt sätt med en matta på golvet i uterummet.

Kanske är du till och med sugen på att lägga konstgräs som matta i ditt uterum? Det är bara din fantasi som begränsar dig när du ska välja uterumsmatta.

3 anledningar till matta i uterum

 1. Isolerar mot golvdrag
 2. Ombonad och hemtrevlig känsla
 3. Stora möjligheter till variation

Belysning uterum

När det kommer till belysning i uterum så tycker vi först och främst att du ska inreda ditt uterum utifrån det naturliga ljusinsläppet som finns.

Ta till vara på ljuset som kommer in genom de stora öppna- eller glaspartierna som finns i ditt uterum. Fundera på hur solen rör sig över himlen under dagen och placera din inredning i uterummet utifrån denna vetskap. Ställ favoritsoffan mot söder så att du kan sitta och dricka kaffe och lapa sol hela dagen.

För att kunna vistas i sitt uterum, även när solen har gått ner så behöver du även fundera igenom hur du vill att din elektriska belysning i uterummet ska vara. Det blir väldigt mysigt om du låter några ljusslingor hänga ner från taket. Vårt bästa tips är att jobba med en belysning som ger ett varmt sken och undvika den kalla lysrörsbelysningen.

Belysning i uterum - tänk på dessa 3 saker

 1. Använd dagsljuset optimalt
 2. Möblera så du får ansiktet mot solen
 3. Ljusslingor skapar en mysig stämning

Mattor för det inglasade uterummet med tak

I det inglasade uterummet som har tak kan man i princip lägga vilken matta som helst förutsatt att det inte kommer för mycket fukt underifrån. Här kan man lägga en heltäckningsmatta, en löst liggande måttbeställd matta, eller en traditionell balkongmatta.

Isolerande matta till uterummet

En isolerande matta till uterummet skapar ett varmare golv som gör att uterumssäsongen kan förlängas avsevärt. Ett varmare golv gör mycket och särskilt i ett uterum som ofta är mindre isolerat jämfört med ett vanligt rum, märks det stor skillnad. Med en matta i ditt uterum isoleras ditt golv och ju tjockare och mer fluffig matta du väljer, desto större blir effekten.

Isolera altangolv i uterum

Det finns flera olika sätt att isolera sitt altangolv i uterummet. Om du ska bygga ett helt nytt uterum och planerar att gjuta en ny grund som det ska stå på, kan du gjuta en isolerad betongplatta. Är det istället ett redan existerande uterum som du ska isolera i efterhand så kan exempelvis en isolerande matta till uterummet vara en god idé. Det krävs minimalt med arbete och det finns ett stort urval av olika mattor som du kan välja mellan. Är det dessutom så att du har en inglasad altan med tak så blir det ett ännu större utbud av mattor att välja på när du letar efter din isolerande matta till uterummet. Glöm inte bort att undersöka hur mycket fukt som kommer från golvet under bara.

Var hittar du en matta till uterummet?

Hos oss hittar du ett stort utbud på mattor som passar för det inglasade uterummet med tak. I sortimentet hittar du även mer väderbeständiga mattor som fungerar till ett uterum där det ibland blåser in regn och mattor som kan ligga ute året runt på exempelvis din balkong eller en öppen altan. Det finns flera olika ställen som du kan köpa en matta till uterummet på. Bauhaus, Rusta och Ikea är några exempel på affärer där det går att hitta sin matta till uterummet i.

3 tips - Välja matta till uterum

 1. Ta reda på hur mycket markfukt ni har innan ni bestämmer matta
 2. När du mäter ut hur stor mattan ska vara, köp en så stor matta som möjligt
 3. Välj en färg på mattan till uterummet som du tror du kommer trivas med länge

Isolerande matta till uterummet med tak och väggar

Som vi tidigare har varit inne på är det mycket enklare att välja en isolerande matta till uterummet som har tak och väggar samt låg markfukt. Här riskerar det inte att komma in några stora mängder med vatten och då går det även att välja bland ett större utbud av mattor. Finns det risk att regn blåser in, är det snarare en utematta som man ska kika efter.

Hitta rätt matta till uterummet

 1. Har uterummet väggar och tak och låg markfukt - då kan du nästan välja vilken matta du vill
 2. Välj en matta som har en baksida som andas
 3. Undvik mattor i naturmaterial till uterummet

Rengöra matta i uterum

Med jämna mellanrum är det viktigt att ni rengör mattan i uterummet. Se till att dammsuga den eller plocka ut den och skaka av smuts och skräp som har dragits in. Ju oftare grus och smuts avlägsnas från mattan, desto längre kommer den att hålla.

Om olyckan är framme och ni råkar spilla på mattan i uterummet är det viktigt att ni agerar så snart som möjligt. Diskmedel och ljummet vatten brukar man komma långt med men ibland behövs det även andra rengöringsmedel för att hålla mattan i uterummet fräsch.

Du spiller jord på mattan i uterummet

Råkar ni spilla jord på mattan i uterummet rekommenderar vi er att ta fram dammsugaren så snart som möjligt. Om ni inte tar bort jorden på en gång riskerar den att trampas ner i luggen och både slita och smutsa ner mattan ordentligt. Tips på hur du dammsuger en matta i uterummet på bästa sätt hittar du här.

Vinfläck på mattan i uterummet

Om olyckan är framme på festen och ni råkar få en vinfläck på mattan gäller det att agera direkt. För bästa resultat handlar det om att suga upp så mycket rödvin som möjligt från mattan så snabbt som möjligt och att inte gnugga ner fläcken i mattan. Man ska badda bort fläcken med lämpligt rengöringsmedel. För mer utförliga instruktion för att få bort en vinfläck från mattan i uterummet, se vår guide.

Mat och fettfläckar på uterumsmattan

Har ni spillt mat riskerar ni att få fettfläckar på mattan. Börja med att skrapa bort så mycket som möjligt av matresterna från mattan. Använd exempelvis en metallsked. Det är viktigt att ni även här agerar så snart ni har upptäckt fläcken på mattan i uterummet. För samtliga instruktioner, se vår guide för fläckborttagning här.

3 tips hålla uterumsmatta fräsch

 1. Dammsug eller skaka mattan kontinuerligt
 2. Agera på direkten vid fläckar
 3. Gnugga inte in fläckar utan badda bort dem

Vad ska du tänka på när du köper en matta till ditt uterum?

📏 Hur stor matta till uterummet ska jag ha?

Mät först noga ut hur stor matta du vill ha i ditt uterum. Du bestämmer själv måtten på din matta till uterummet och vi kapar den utifrån mattans maxbredd.

👀 Kan jag få se mattan innan jag köper den?

Självklart får du göra det! Hos oss kan du beställa provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se exakt vilken nyans som en matta har på sin data- eller telefonskärm. Därför rekommenderar vi dig alltid att du först beställer hem provbitar av de mattor till uterummet som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem min matta till uterummet?

En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser! På bara några dagar har du oftast fått hem din nya heltäckningsmatta till uterummet. Vill du istället ha en måttbeställd matta till uterummet får du räkna med några extra dagar som skräddarna behöver för att hinna sy upp den nya mattan.

📌 Vilken färg kan jag få på min matta till uterummet?

Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en besökare i ditt uterum ska få när den kliver in där. Vi har ett stort urval av olika färger på mattor till uterummet. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på din matta i uterummet.

📌 Hur ska jag placera min matta under matgruppen i uterummet?

Ta gärna hjälp av vår guide där du får massa tips på hur du ska tänka när du väljer storlek på din matta och hur mattan ska placeras i uterummet under matbordet för att på ett harmoniskt sätt samspela med dina andra möbler.

📌 Hur ska mattan ligga under soffan i uterummet?

I vår storleksguide kan du läsa mer om hur mattan bör samspela med övriga möbler för att skapa en harmonisk enhet i ditt uterum.

Stuvbitar från våra mattor
allt 80% rabatt

När vi kapar mattor får vi massor med små bitar över.
Dessa säljer vi ut till rabatt. Passa på att fynda!

Till stuvbitarna