• Svensk tillverkning
 • Gratis provbitar
 • Köp nu - Betala sen

Sisalmatta

Här har vi samlat alla våra mattor som är tillverkade i det härliga naturmaterialet sisal. Läs vidare om sisal och var det passar att lägga en sisalmatta här. Alla våra sisalmattor tillverkas av EGE och sys upp och skickas direkt från Danmark.

Alla filter
Pris
Färg
Antracit
Beige
Blå
Brons
Brun
Champange
Greige
Grå
Grön
Gul
Guld
Lila
Ljusgrå
Rosa
Röd
Svart
Turkos
Vit
Tjocklek
Kampanjvara
Kampanjvara
Kampanj -5%
Sisal Boucle Svart
100% naturlig sisal

Sisalmatta Boucle Svart (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Boucle Natur
100% naturlig sisal

Sisalmatta Boucle Natur (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Boucle Beige
100% naturlig sisal

Sisalmatta Boucle Beige (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Boucle Skimmer
100% naturlig sisal

Sisalmatta Boucle Skimmer (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Berber Svart
100% naturlig sisal

Sisalmatta Berber Svart (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Berber Natur
100% naturlig sisal

Sisalmatta Berber Natur (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Kampanj -5%
Sisal Berber Beige
100% naturlig sisal

Sisalmatta Berber Beige (Måttbeställd)

749 kr/m2
(Ord. pris: 788 kr/m2)
Visar 7 av 7 produkter

Vad är en sisalmatta?

En sisalmatta är något för dig som är intresserad av inredning i naturmaterial.

Människan har under lång tid använt sig av fibrerna som kommer från sisalplantan för att tillverka rep och väva mattor. Efter att intresset under några år svalnat är återigen naturmaterialet sisal på uppgång i popularitet. Idag är det inte ovanligt att du hittar många olika sisalmattor när du bläddrar runt bland trendiga mattor i inredningsmagasin.

 1. Mer om materialet sisal
 2. Var passar en sisalmatta
 3. Dörrmatta i sisal
 4. Populära former på sisalmattan
 5. Utseende på sisalmattan
 6. Sisalmatta måttbeställd

Materialet sisal

Sisal - ett naturmaterial

Så vad är egentligen en sisalmatta? Materialet till sisalmattorna utvinns från Sisalplantan som även kallas för Sisalagave eller Sisalhampa. Det är fibrerna från bladen som man använder och flätar för att tillverka dessa härliga mattor.

Sisalfibern har traditionellt använts för att tillverka rep, tågvirke och grövre vävnader och har använts av människan i tusentals år. Det är ett mycket slitstarkt material.

En sisalmatta är inte samma sak som en jutematta

Ibland förväxlas sisal med det andra (och till utseendet liknande) naturmaterialet jute. Men en jutematta och en sisalmatta är två helt olika typer av mattor, även om de ibland grupperas ihop med varandra i affären. De stora skillnaderna är hur respektive material upplevs att gå på samt hur pass slitstarka de är.

En sisalmatta är en slitstark matta

Jämfört med jutemattan är sisalmattan en riktigt slitstark matta. Jutemattan är mjukare i sitt material och blir därför inte lika motståndig mot slitage. Därför lämpar sig en sisalmatta bättre på ett golv som har högre trafik.

Jutematta är en mjukare matta än sisalmattan

Då jutemattan är mjukare i sitt material så är den inte lika slitstark. En jutematta läggs därför med fördel på golv som inte har lika hög trafik. Jutemattan känns riktigt mjuk och skön under fötterna men ska alltså undvikas till de mer trafikerade rummen. Där ska du istället kolla på en sisalmatta för att få slitstyrka och den där härliga, naturliga looken.

Skillnad mellan jute och sisal

 1. Sisal är mer slitstarkt och passar där det är högre trafik
 2. Jute är mjukare och passar exempelvis i sovrum eller vardagsrum

Sisalmatta ur ett miljöperspektiv

Bortsett från att vara en matta för den som är intresserad av inredning i naturmaterial så är sisalmattan även en slitstark matta som dessutom har flera positiva fördelar ur ett miljöperspektiv. Sisalplantan som sisalmattan tillverkas av tar upp mer koldioxid än vad den producerar samtidigt som avfallet som blir vid framställning av produkten både kan användas till bioenergi, gödsel och utfodring till djur.

Plantan som sisalmattan tillverkas av växer i torra och varma klimat där inte många andra växter trivs och rotsystemet på plantan hjälper till att motverka erosion i marken.

Här passar det att lägga en sisalmatta

En sisalmatta passar på många olika ställen. Den är riktigt slitstark och skapar ett vackert mönster på dina golv. Sisalmattan gör sig därför utmärkt som hallmatta, dörrmatta eller varför inte som en matta till det inglasade uterummet med låg markfukt. Dock ska du inte ha en sisalmatta som en renodlad utematta, det kommer den inte att hålla för.

Stor dörrmatta - sisalmattan passar utmärkt som dörrmatta

Som vi tidigare har varit inne på så kan du få vilken storlek som helst inom dimensionerna 4x10 meter när du köper en måttbeställd matta hos oss. Det betyder att du kan köpa dig en riktigt stor dörrmatta i sisal. För sisalmattan passar utmärkt som dörrmatta. Sisalmattans naturliga färg gör att det tar lång tid innan den upplevs som smutsig. Vidare är det vävda mönstret på sisalmattan fördelaktigt då grus och skräp trillar ner i det grova mönstret på mattan och stannar där. Du kommer alltså inte dra in lika mycket grus och skräp i ditt hem utan det stannar i din sisalmatta innanför ytterdörren som du sedan enkelt dammsuger av.

Sisalmatta hall

Generellt brukar det vara högre trafik på golvet i hallar. Mattor till hallen behöver alltså klara av att stå emot ett högre slitage jämför med exempelvis golvet i ett sovrum. En sisalmatta i hall kan därför vara något att kika närmare på då den får en något liknande funktion som när du har den som dörrmatta. Ditt golv skyddas mot slitage och skräp som du dragit in fastnar i din matta och är enkelt att dammsuga upp.

Hallmatta både på ovan och undervåningen - en sisalmatta ska ni kika på

Du behöver såklart inte alltid lägga din sisalmatta i hallen på undervåningen där det är som mest trafik. En sisalmatta i hallen på ovanvåningen fungerar lika bra. Med en sisalmatta i hallen får du vackert stilrena golv som går i en naturlig färgskala och skapar en lyxig känsla i ditt hem.

En sisalmatta som matta till uterum

Ja, varför inte? En sisalmatta som matta till uterum är en härlig idé där du både får ett slitstarkt och samtidigt stilrent golv i uterummet som gör att det inte heller känns lika kallt när du går där. En sisalmatta tycker vi alltså gör sig riktigt bra som matta till uterummet. När vi talar om sisalmattor i uterum behöver uterummet vara inglasat och ha väggar och tak. Du måste också vara noggrann med att se till att det inte är för mycket fukt som kommer underifrån då sisalmattorna har gummibaksida och består av naturmaterial.

Populära former på sisalmattan

Hos oss kan du få din nya sisalmatta i flera olika former. En sisalmatta skapar ett sobert och stilrent intryck i ett rum. Du får din sisalmatta måttbeställd hos oss för den helt perfekta passformen och för det överlägset snyggaste resultatet till ditt hem. Du kan få en måttbeställd sisalmatta i vilken storlek du vill, antingen som rund eller fyrkantig. Maxbredden är 4 meter så du kan köpa riktigt stora sisalmattor hos oss.

En rund sisalmatta

En rund sisalmatta passar bra till den stora hallen. Har du möjlighet så är alltid vårt tips att välja en så stor matta som möjligt. Det skapar en ombonad känsla och ett lyxigt intryck i ditt hem.

Dörrmatta med udda mått

Kanske är det en dörrmatta i sisal som du letar efter med något speciellt mått som är svårt att få tag på? På Köpa Matta behöver du bara ange dina mått och lägga din beställning. Den nya dörrmattan i sisal är hemma hos dig, redo att rullas ut inom 7-14 arbetsdagar.

En lång sisalmatta som gångmatta

Det är riktigt stiligt att rulla ut en lång sisalmatta i en korridor eller avlång hall. Med en måttbeställd sisalmatta är det enkelt att beställa en storlek som passar just ert rum för skapa den där stiliga looken på era golv. Ska sisalmattan ligga i anslutning till en entré kan det vara en god idé att välja större öglor på sisalmattan då grus lättare fastnar och sedan kan dammsugas upp. Gummibaksidan som alla våra sisalmattor har är även praktisk då mattan ligger still mot golvet och inte rör sig lika lätt när man går på den.

Utseende på sisalmattan

Hitta rätt färg på din sisalmatta

När du ska välja färg på sisalmattan finns det några tips för att du ska bli så nöjd som möjligt. Börja med att ställa dig frågorna:

 1. Hur mycket trafik är det där mattan ska ligga?
 2. Vad har övriga inredningen för färg?

Beroende på om det är hög eller låg trafik där sisalmattan planeras att läggas, kan det vara smart att variera sig i färgvalet. Är det många som förväntas gå på mattan och till och med kanske kommer att gå på den med skor, välj en mörkare nyans på sisalmattan.

Är det enbart ett lätt trafikerat rum, exempelvis ett vardagsrum eller sovrum är det enklare att välja en ljusare sisalmatta.

Anledningen till att vi rekommenderar olika nyanser på sisalmattorna beroende på var de ska ligga är för att de ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. Går man med skor under lång tid på en ljus sisalmatta, kommer den inte att kännas lika ren och fräsch som om man väljer en mörkare nyans på mattan.

Skapa kontraster i rummet med din sisalmatta

Såklart spelar även övrig inredning roll i valet av färg på sisalmattan. Till en i övrigt ljus inredningsstil kan det vara häftigt att välja en något mörkare nyans på sisalmattan för att skapa stilrena kontraster i rummet.

Välj rätt färg på dörrmattan i sisal

Till en dörrmatta i sisal är det en smart idé att välja en något mörkare färg på sisalmattan. En dörrmatta utsätts för hög trafik och smutsas snabbt ner när skräp dras in med ytterskorna. Därför är det en god idé att välja en mörkare färg då sisalmattan kommer att se mycket fräschare ut under längre tid jämfört med om mattan har en riktigt ljus färg.

Sisalmatta stora eller små öglor

Nästa fråga som du bör ställa dig när du ska köpa en ny sisalmatta är om du vill ha stora eller små öglor på mattan.

Hos oss kan du antingen välja mellan

 1. Stora öglor
 2. Små öglor

Stora öglor på sisalmattan

De stora öglorna på våra sisalmattor är cirka 1 cm stora. En sisalmatta med stora öglor ger en mer rustik känsla i rummet. De stora öglorna passar exempelvis bra till sisalmattan som rullas ut i hallen.

Små öglor på sisalmattan

De små öglorna på sisalmattorna som vi har i lager är cirka 0,5cm stora. Små öglor på en sisalmatta passar exempelvis bra i det mindre utrymmet för att ge en känsla av rymd.

Här passar en svart sisalmatta

En svart sisalmatta passar bra mot ett mörkt trägolv. Den svarta sisalmattan har även fördelen att den brukar se fräsch ut under längre tid då smuts och skräp inte syns lika lätt på mattan. För att skapa starka kontraster på golvet kan även en svart sisalmatta gå bra ihop med ett grått golv. Ju ljusare golv desto starkare kontraster skapas.

Ljust beige eller mörkbeige sisalmatta till hallen

Om du är intresserad av en beige sisalmatta till din hall rekommenderar vi dig att kolla på den mörkbeige:a färgen. I hallar brukar det vara relativt hög trafik och den ljust beige:a sisalmattan kommer snabbare smutsas ner då skräp och fläckar syns mycket tydligare jämfört med en mörkare färg.

Exklusiva sisalmattor från danska EGE

I vårt utbud hittar ni riktigt lyxiga sisalmattor från det danska företaget EGE. Sisalmattorna sys och skickas direkt från Danmark hem till dig. EGE grundades redan 1938 och har blivit ett av de ledande företagen på mattor i Europa där kvalitet och miljö står i fokus.

Sisalmatta med gummibaksida

Våra sisalmattor kommer alla med gummibaksida. En gummibaksida gör att sisalmattan ligger still på golvet och dessutom stannar vatten i mattan istället för att gå ner i golvet under. Detta är exempelvis perfekt om ni vill skydda det känsliga trägolvet i hallen mot slitage, snö och slask som dras in med ytterskorna under vinterhalvåret.

Sisalmatta måttbeställd

När du köper en sisalmatta måttbeställd från oss har du stora valmöjligheter vad gäller storleken på mattan.

Sisalmatta måttbeställd - 4 meter bred och hur lång du vill

Maxbredden är 4 meter men du kan få en nästan hur lång matta du vill. Det här är perfekt för exempelvis den riktigt långa korridoren där ni vill ha sisalmatta eller om ni ska lägga sisalmatta i ett riktigt stort vardagsrum.

En måttbeställd sisalmatta är såklart även fördelaktigt till de mindre rummen där det inte passar att lägga in en matta med något av de konventionella standardmåtten. Du får alltså din nya, måttbeställda sisalmatta med ned på centimeterns precision tillskuren exakt i den storleken du önskar.

Vad ska du tänka på när du köper en sisalmatta?

Här har vi samlat några saker som är bra att ha koll på när du ska köpa en ny sisalmatta.

📏 Hur stor sisalmatta ska jag ha?

Hos oss köper du din nya sisalmatta som en måttbeställd matta för den optimala passformen för ditt rum. Du kan få din sisalmatta i vilket mått du vill inom dimensionerna 4x10m.

📌 Till vilka rum passar en sisalmatta?

En sisalmatta passar i flera olika rum. En favorit är att rulla ut en sisalmatta i hallen eller att ha den som en vacker gångmatta. Här kan du läsa mer om var det passar att ha en sisalmatta.

🚚 Hur snabbt får jag hem min sisalmatta?

Din nya sisalmatta sys upp och är hemma, redo att rullas ut på ditt golv inom 7-14 arbetsdagar.

📌 Vilken form kan jag välja på min sisalmatta?

Det finns flera olika former som du kan välja på din nya sisalmatta. Kanske är du intresserad av en rund sisalmatta eller en sisalmatta med rundade hörn?

📌 Vilken färg kan jag få på min sisalmatta?

Du kan få din nya sisalmatta i ett urval av olika naturnära färger. Allt från en svart sisalmatta till en ljus beige sisalmatta. Här kan du läsa mer om vilka färger som går att få på sin sisalmatta.

📌 Hur håller jag min sisalmatta ren?

Ta gärna hjälp av vår utförliga guide för mattvätt för att hålla din sisalmatta ren och fräsch.

Stuvbitar från våra mattor
allt 80% rabatt

När vi kapar mattor får vi massor med små bitar över.
Dessa säljer vi ut till rabatt. Passa på att fynda!

Till stuvbitarna