Din kundvagn
Filtrera

Pris

Färg

Antracit
Beige
Blå
Brons
Brun
Champange
Greige
Grå
Grön
Gul
Guld
Lila
Ljusgrå
Rosa
Röd
Svart
Turkos
Vit

Tjocklek

Kampanjvara

Sisalmatta

Här har vi samlat alla våra mattor som är tillverkade i det härliga naturmaterialet sisal.

Det finns tyvärr inga produkter med din valda filtrering.

Vad är en sisalmatta?

En sisalmatta är för dig som är intresserad av inredning i naturmaterial.

Under lång tid har människan använt sig av fibrerna som kommer från denna Agave-växt för att tillverka rep och väva mattor. Efter att intresset under några år svalnat så är återigen naturmaterialet sisal på uppgång i popularitet. Idag är det inte ovanligt att du hittar många olika sisalmattor när du bläddrar runt bland trendiga mattor i inredningsmagasin.

En måttbeställd sisalmatta i dina egna mått


Hos oss kan du få din nya sisalmatta i flera olika former. En sisalmatta skapar ett sobert och stilrent intryck i ett rum. Du får din sisalmatta måttbeställd hos oss för den helt perfekta passformen och för det överlägset snyggaste resultatet till ditt hem. Du kan få en måttbeställd sisalmatta i vilken storlek du vill. Alla mått på sisalmattan inom dimensionerna 4x10 meter är möjlig att sy upp.

Kanske är det en dörrmatta i sisal som du letar efter med något speciellt mått som är svårt att få tag på? På Köpa Matta behöver du bara ange dina mått och lägga din beställning. Den nya dörrmattan i sisal är hemma hos dig, redo att rullas ut inom 7-14 arbetsdagar.

Sisal - ett naturmaterial


Så vad är egentligen en sisalmatta? Materialet till sisalmattorna utvinns från Sisalplantan som även kallas för Sisalagave eller Sisalhampa. Det är fibrerna från bladen som man använder och flätar för att tillverka dessa härliga mattor.

Sisalfibern har traditionellt använts för att tillverka rep, tågvirke och grövre vävnader och har använts av människan i tusentals år. Det är ett mycket slitstarkt material.

Sisal Berber 4064102 001

En sisalmatta är inte samma sak som en jutematta

Ibland förväxlas sisal med det andra (och till utseendet liknande) naturmaterialet jute. Men en jutematta och en sisalmatta är två helt olika typer av mattor, även om de ibland grupperas ihop med varandra i affären. De stora skillnaderna är hur respektive material upplevs att gå på samt hur pass slitstarka de är.

En sisalmatta är en slitstark matta

Jämfört med jutemattan är sisalmattan en riktigt slitstark matta. Jutemattan är mjukare i sitt material och blir därför inte lika motståndig mot slitage. Därför lämpar sig en sisalmatta bättre på ett golv som har högre trafik.

Jutematta är en mjukare matta än sisalmattan

Då jutemattan är mjukare i sitt material så är den inte lika slitstark. En jutematta läggs därför med fördel på golv som inte har lika hög trafik. Jutemattan känns riktigt mjuk och skön under fötterna men ska alltså undvikas till de mer trafikerade rummen. Där ska du istället kolla på en sisalmatta för att få slitstyrka och den där härliga, naturliga looken.

Skillnad mellan jute och sisal

  1. Sisal är mer slitstarkt och passar där det är högre trafik
  2. Jute är mjukare och passar exempelvis i sovrum eller vardagsrum

Sisalmatta ur ett miljöperspektiv

Bortsett från att vara en matta för den som är intresserad av inredning i naturmaterial så är sisalmattan även en slitstark matta som dessutom har flera positiva fördelar ur ett miljöperspektiv. Sisalplantan som sisalmattan tillverkas av tar upp mer koldioxid än vad den producerar samtidigt som avfallet som blir vid framställning av produkten både kan användas till bioenergi, gödsel och utfodring till djur.

Plantan som sisalmattan tillverkas av växer i torra och varma klimat där inte så många andra växter trivs och rotsystemet på plantan hjälper till att motverka erosion i marken.

Här passar det att lägga en sisalmatta


En sisalmatta passar på så många olika ställen. Den är riktigt slitstark och skapar ett vackert mönster på dina golv. Sisalmattan gör sig därför utmärkt som hallmatta, dörrmatta eller varför inte som en matta till uterum. Dock ska du inte ha en sisalmatta som en renodlad utematta, det kommer den inte att hålla för.

Stor dörrmatta - sisalmattan passar utmärkt som dörrmatta

Som vi tidigare har varit inne på så kan du få vilken storlek som helst inom dimensionerna 4x10 meter när du köper en måttbeställd matta hos oss. Det betyder att du kan köpa dig en riktigt stor dörrmatta i sisal. För sisalmattan passar utmärkt som dörrmatta. Sisalmattans naturliga färg gör att det tar lång tid innan den upplevs som smutsig. Vidare är det vävda mönstret på sisalmattan fördelaktigt då grus och skräp trillar ner i det grova mönstret på mattan och stannar där. Du kommer alltså inte dra in lika mycket grus och skräp i ditt hem utan det stannar i din sisalmatta innanför ytterdörren.

Sisal Boucle 4064006 close up 001

En sisalmatta som matta till uterum

Ja, varför inte? En sisalmatta som matta till uterum är en härlig idé där du både får ett slitstarkt och samtidigt stilrent golv i uterummet som gör att det inte heller känns lika kallt när du går där. En sisalmatta tycker vi alltså gör sig riktigt bra som matta till uterummet.

Sisalmatta hall

Generellt brukar det vara högre trafik på golvet i hallar. Mattor till hallen behöver alltså klara av att stå emot ett högre slitage jämför med exempelvis golvet i ett sovrum. En sisalmatta i hall kan därför vara något att kika närmare på då den får en något liknande funktion som när du har den som dörrmatta. Ditt golv skyddas mot slitage och skräp som du dragit in fastnar i din matta och är enkelt att dammsuga upp.

Hallmatta både på ovan och undervåningen - en sisalmatta ska ni kika på

Du behöver såklart inte alltid lägga din sisalmatta i hallen på undervåningen där det är som mest trafik. En sisalmatta i hallen på ovanvåningen fungerar lika bra. Med en sisalmatta i hallen får du vackert stilrena golv som går i en naturlig färgskala och skapar en lyxig känsla i ditt hem.

En rund sisalmatta till hallen

En rund sisalmatta passar bra till den stora hallen. Har du möjlighet så är alltid vårt tips att välja en så stor matta som möjligt. Det skapar en ombonad känsla och ett lyxigt intryck i ditt hem.

Sisal Boucle 4064006 001

Vad ska du tänka på när du köper en sisalmatta?

Här har vi samlat några saker som är bra att ha koll på när du ska köpa en ny sisalmatta.

📏 Hur stor sisalmatta ska jag ha?

Hos oss köper du din nya sisalmatta som en måttbeställd matta för den optimala passformen för ditt rum. Du kan få din sisalmatta i vilket mått du vill inom dimensionerna 4x10m.

📌 Till vilka rum passar en sisalmatta?

En sisalmatta passar i flera olika rum. En favorit är att rulla ut en sisalmatta i hallen eller att ha den som en vacker gångmatta. Här kan du läsa mer om var det passar att ha en sisalmatta.

🚚 Hur snabbt får jag hem min sisalmatta?

Din nya sisalmatta sys upp och är hemma, redo att rullas ut på ditt golv inom 7-14 arbetsdagar.

📌 Vilken form kan jag välja på min sisalmatta?

Det finns flera olika former som du kan välja på din nya sisalmatta. Kanske är du intresserad av en rund sisalmatta eller en sisalmatta med rundade hörn?

📌 Vilken färg kan jag få på min sisalmatta?

Du kan få din nya sisalmatta i ett urval av olika naturnära färger. Allt från en svart sisalmatta till en ljus beige sisalmatta. Här kan du läsa mer om vilka färger som går att få på sin sisalmatta.

📌 Hur håller jag min sisalmatta ren?

Ta gärna hjälp av vår utförliga guide för mattvätt för att hålla din sisalmatta ren och fräsch.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån