Din kundvagn

Matta vardagsrum

I vardagsrummet har vi valt att fokusera på måttbeställda mattor. Löst liggande mattor under soffan, soffbordet eller varför inte till vardagsrummets matplats?

Vilka mattor passar i ett vardagsrum?


Här har vi samlat ihop och grupperat våra måttbeställda mattor i några olika rubriker för att lättare förstå mattornas olika egenskaper. Man kan givetvis också lägga dessa mattor som heltäckningsmatta i vardagsrummet.

Mjuka och lyxiga mattor till vardagsrum (27 st)


Här har vi samlat våra mest lyxiga mattor som passar utmärkt till vardagsrummet och ger en skön och mjuk känsla under fötterna.

Extra fluffiga mattor till vardagsrum (44 st)


Dessa mattor är extra fluffiga och kommer ge en mysig och ombonad känsla i vardagsrummet.

Tunna och slitstarka mattor till vardagsrum (19 st)


Här har vi samlat tunna och slitstarka mattor som passar i ditt vardagsrum. Slitstarka mattor är enklare att underhålla och gör sig lämpliga under t.ex. en matgrupp där behovet av en slitstark yta är större.

Tuffa mönster på mattor till vardagsrum (10 st)


Mattor i tuffa mönster skapar ett spännande uttryck i ditt vardagsrum. Här hittar du mattorna till vardagsrummet med alla våra tuffa mönster.

Naturkänsla på mattor till vardagsrum (8 st)


Om du istället letar efter en matta för att ge rummet en harmonisk naturlig känsla ska du kolla på dessa mattor.

Välja rätt vardagsrumsmatta


För att välja rätt vardagsrumsmatta rekommenderar vi dig att du börjar med att ställa dig frågan vad du ska ha din vardagsrumsmatta till? Drar det från ditt golv så kanske du ska överväga en heltäckningsmatta till ditt vardagsrum på grund av dess isolerande egenskaper. Men du kanske istället vill ha en lite mindre matta under soffbordet för att skydda mot eventuellt spill? Eller så väljer du en stor rund matta för att skapa en härlig atmosfär, ett naturligt centrum och en samlingsplats i ditt vardagsrum.

En slitstark eller en fluffig matta


När det kommer till mattans funktion brukar vi säga att du på en skala även ska uppskatta hur pass slitstark din matta behöver vara.

Kommer mattan ligga på en plats där man kommer att gå mycket eller en plats där det smutsas ner, ska du välja en mer slitstark matta medan om området utsätts för mindre slitage kan du snarare välja en mjukare fluffig matta.

Välj en matta som är enkel att tvätta om den utsätts för hård nedsmutsning

Om du lägger en matta på en plats som smutsas ner mycket är det också viktig att du väljer en matta som du med enkelhet kan tvätta. Generellt kan man säga att ju tätare din matta är, desto lättare är den att rengöra.

En tätare matta står bättre mot smuts

En tätare matta låter inte smutsen tränga ner lika djupt. Detta gör att smuts stannar högre upp och gör det således enklare att hålla mattan ren. I vår guide “Mattvätt” får du reda på detta och mycket mer och vi presenterar ett antal metoder för hur du på enklaste sätt underhåller och tvättar din matta.

Drömmer du om en härlig rund matta?


Du kanske alltid har drömt om att ha en stor rund matta som vardagsrumsmatta där hela familjen kan samlas och mysa framför tv:n på kvällarna.

Den runda mattan skapar ett centrum.

En rund matta skapar ett naturligt centrum i ett rum. Den runda formen bryter också av mot övrig inredning på ett harmoniskt sätt som kan skapa ett spännande djup i rummet.

Eller en kvadratisk matta istället, för att skapa ett mer avskalat intryck?


En annan trevlig form på en matta är den kvadratiska mattan. Du kanske snarare är på jakt efter en sådan för att sätta stilen i ditt vardagsrum. Med den kvadratiska mattan skapas ett neutralt och avskalat intryck. Känslan av symmetri kan ge en lugnande känsla hos många.

Jag hittar ingen vardagsrumsmatta i rätt storlek - vad ska jag göra?


Vår observation är att många är på jakt efter en matta i storleken 200x300 till sitt vardagsrum, men vad ska du göra om du vill ha en sådan matta men ditt rum är något mindre och mattan som mäter 200x300 blir för stor?

Få din matta i vardagsrummet måttbeställd

Beställer du en måttbeställd matta så spelar inte storleken på ditt vardagsrum någon roll. Du bestämmer helt själv vilken storlek din matta ska ha.

Vi rekommenderar alltid att man måttbeställer sin vardagsrumsmatta för att få exakt den storleken som man vill ha, för alla vardagsrum ser olika ut och är olika stora. Att få sin vardagsrumsmatta ner på centimetern perfekt är inte bara en härlig känsla för dig utan kan lyfta hela ditt vardagsrum.

En helt egen form på mattan i vardagsrummet

Vill du designa din helt egna form på din matta till vardagsrummet, klicka här för att börja designa din egen form.

En måttbeställd matta - här är några av alla fördelar

 • Möjlighet att få den form som passar dig exakt
 • Perfekt för de utrymmen som inte har några standardmått
 • Många olika färger att välja bland

Så tillverkar vi en måttbeställd matta till vardagsrum


När du valt storlek, form och eventuell kant på din nya måttbeställda matta till vardagsrummet syr vi din matta i vårt skrädderi i Sverige. Vi är stolta över vår svenska tillverkning och det hantverk som krävs för att tillverka en riktigt fin matta.

 1. Mattan skärs till
  Först skärs din matta ut i en stor maskin utifrån den form du valt. Vår maskin kan hantera mattor upp till 4 meter i bredd och över 10 meter i längd. Det gör det möjligt att kunna beställa riktigt stora mattor.
 2. Våra skräddare kantsyr
  Därefter tar vår skräddare och syr din kant eller syr in ditt kantband för hand i en stor symaskin. Detta steg i tillverkningen kräver både precision men också mycket stor erfarenhet av hantverket.
 3. Din matta levereras
  Till sist rullas mattan ihop och paketeras för snabb leverans hem till dig.

Välj rätt storlek på din vardagsrumsmatta


Ta gärna hjälp av vår guide för att välja rätt storlek på din vardagsrumsmatta.

Guiden illustrerar i text och bild hur olika storlekar på mattor upplevs i hemmets olika rum. Genom att använda dig av våra tips, skapar du dig en uppfattning om vilka olika känslor olika storlekar på vardagsrumsmattor kommer att ge ditt rum.

En vardagsrumsmatta 2023 - hur ser den ut?


Du kanske har sett en snygg vit vardagsrumsmatta eller så är du intresserad av en svart vardagsrumsmatta? Att vara lyhörd när det kommer till trender kan vara ett sätt att hitta den rätta vardagsrumsmattan för dig.

Välj en grön matta som påminner om naturen


Olika färger väcker olika känslor i ett rum. Att exempelvis välja en grön matta som påminner om naturen och växter, kan göra att ett behagligt lugn infinner sig. Vill man istället skapa en varm och ombonad känsla i rummet, väljer man med fördel en mer färggrann matta, till exempel en rosa matta.

Park 0630 RSH3
Park 0201 RSH1
Danieli productshot 24 hr

Vad ska du tänka på när du köper en matta till ditt vardagsrum?

📏Hur stor matta till vardagsrummet ska jag ha?

Våra skräddare skär till och kantsyr din matta ner på centimetern efter dina egna önskemål. Hos oss kan du få vilka mått du vill inom dimensionerna 4x10 meter när du köper en måttbeställd matta till vardagsrummet. Det har aldrig varit enklare att köpa den perfekta mattan till vardagsrummet!

👀 Kan jag få se mattan innan jag köper den?

Självklart går det bra! Hos oss kan du beställa obegränsat antal provbitar gratis. Det är inte alltid helt lätt att se på dataskärmen exakt vilken nyans som en matta har. Därför rekommenderar vi dig alltid att du först beställer hem provbitar av de vardagsrumsmattorna som du är intresserad av.

🚚 Hur snabbt får jag hem min matta till vardagsrummet?

Du får hem din måttbeställda matta till vardagsrummet inom 2-5 arbetsdagar. En bra e-handelsupplevelse innebär snabba leveranser!

📌 Vilken form kan jag välja på min matta till vardagsrummet?

Det finns många olika former att välja mellan när du köper en måttbeställd matta hos oss. Du kanske vill ha någon annan form än den traditionellt runda eller rektangulära mattan? Välj och vraka bland våra olika former och välj exakt den storlek som passar för dig.

📌 Vilken färg kan jag få på min vardagsrumsmatta?

Vi har ett stort urval av olika färger på mattor till vardagsrummet. Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill att en besökare i ditt vardagsrum ska få när den kliver in där. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vilka färger och mönster du kan välja på din matta i vardagsrummet.

📌 Hur ska jag placera min matta i vardagsrummet?

Ta gärna hjälp av vår guide där du får massa tips på hur du ska tänka när du väljer storlek på din matta och hur mattan ska placeras i vardagsrummet för att på ett harmoniskt sätt samspela med dina andra möbler.

Stuvbitar från våra mattor

allt 80% rabatt

När vi kapar mattor får vi massor med små bitar över.
Dessa säljer vi ut till rabatt. Passa på att fynda!

Till stuvbitarna

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

Prismatchning

Vi matchar priset om
du hittar produkten billigare
hos någon annan

Gratis provbitar

Många mattor är
svåra att se på skärmen
Alltid gratis provbitar

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån