Först förstår vi att det inte är lätt att se på skärmen hur en matta ser ut!

Därför erbjuder vi Gratis provbitar på nästan alla våra mattor.

Gå in på produkten och klicka Beställ varuprov. Direkt till din brevlåda inom 1-2 dagar.

Sen erbjuder vi också rikstäckande mattläggning till fast pris!

Låt ett proffs installera er nya matta - dessutom till ett fast pris.

Vi erbjuder mattläggning i hela Sverige genom vårt samarbete med Hemfixarna.

Läs mer på vår sida om mattläggning

Lägga heltäckningsmatta själv - så här gör du

Det behöver inte alls vara så svårt att lägga in en heltäckningsmatta som man till en början kan tro. Så länge man är noggrann och jobbar sig framåt långsamt så är chanserna goda för att få ett tillfredsställande resultat. Här har vi skrivit ihop en guide där du steg för steg får beskrivit för dig hur du ska gå tillväga när du ska lägga in en heltäckningsmatta själv där hemma.

1. Ta fram material och verktyg som du behöver

Innan du börjar att lägga in din nya heltäckningsmatta är det bra att plocka fram alla verktyg och material som behövs. Du kommer behöva en eller flera av dessa verktyg:

 • Mattkniv eller brytkniv och extra blad
 • Måttband
 • En bredspackel
 • Dubbelhäftande tejp eller lim
 • En liten bräda, kvast eller linjal för att pressa ut mattan mot väggarna
 • Om du ska limma din matta: tandad spackel eller limspackel
Mattlaggning Helteckningsmatta 46
Mattlaggning Helteckningsmatta 49
Lagga textilplatta 1
Mattlaggning Helteckningsmatta 50
Mattlaggning Helteckningsmatta 52
Mattlaggning Helteckningsmatta 9

2. Ta försiktigt bort alla golvlister i rummet

Börja med att plocka ur rummet där mattan ska installeras och ta bort alla eventuella golvlister. Det går även att lägga in en heltäckningsmatta och låta golvlisterna sitta kvar men vi rekommenderar att du tar dig tiden att försiktigt lirka eller skruva loss dem försiktigt i det första steget. Dessa lister kommer du - kanske - att återanvända så plocka loss dessa så försiktigt som möjligt. Om du har tagit bort dina golvlister så kommer du att ha en större skärmarginal och kan gömma eventuella skarvar som inte blivit helt rakt tillskurna, under golvlisten, som du i det sista steget sätter tillbaka på sin plats.

Mattlaggning Helteckningsmatta 56

3. Rengör underlaget som mattan ska ligga på

Nu är det dags för att rengöra ditt golv ordentligt. Ta fram dammsugaren och dammsug noga av hela golvytan. Dammsug gärna ett par gånger för att vara säker på att det blir så rent som möjligt under heltäckningsmattan. Har du av någon anledning ett blött golv efter rengöringen av underlaget så ska du vänta tills att det är helt torrt innan du går vidare till nästa steg i guiden.

4. Tejpa med dubbelhäftande tejp längs alla kanter och trösklar

Nu har det blivit dags att tejpa längs alla kanterna i rummet med en dubbelhäftande tejp. Glöm inte att du även ska tejpa dina trösklar. Sätt fast tejpen på golvet intill väggen men vänta med att dra bort skyddsfilmen på ovansidan.

Planerar du att limma din heltäckningsmatta, se avsnittet Ska du tejpa eller limma din heltäckningsmatta? längre ner på sidan.

Mattlaggning Helteckningsmatta 58

Tips: Du behöver inte alltid tejpa underlaget

Du behöver inte alltid tejpa underlaget ifall du t.ex. ska sätta golvlister som håller ner mattan - eller om mattan är så pass stor att den automatiskt håller sig själv på plats. Du ska dock alltid tejpa skarvar, oavsett hur stor mattans yta är. Så om du skarvar ihop två mattor ska du alltid tejpa mellan mattorna enligt ovan instruktion.

5. Lägg mattan på plats

Nu ska du lägga in din heltäckningsmatta i rummet. Bär in mattan i mitten av rummet och väckla ut den.

Mattlaggning Helteckningsmatta 1

6. Sätt fast mattan mot golvet

Lägg mattan ordentligt på plats och ta hjälp av en liten bräda eller något annat platt föremål för att pressa mattan från mitten av rummet och ut mot väggarna. Har heltäckningsmattan ett mönster så bör man se till att mönstret blir så snyggt som möjligt intill rummets dominerande vägg.

När du pressar ut mattan mot väggarna och börjar närma dig tejpkanten på golvet stannar du upp och försöker bibehålla trycket med brädan mot mattan. Pilla loss skyddsfilmen på tejpens ovansida så att klistret kommer fram.

Stryk sedan ut den sista delen av mattan över den klistriga tejpen. Använd din spackel och tryck in den i skarven mellan golv och vägg så att mattan får en god kontaktyta med tejpen under. Du kommer nu att ha minst 5 cm skärsmån som har lagt sig upp mot väggen.

Upprepa denna procedur för rummets samtliga väggar. För att se hur du gör för att lägga mattan hörn och runt element, se avsnittet Lägga heltäckningsmatta i hörn och runt element.

Mattlaggning Helteckningsmatta 52

Ta hjälp av en liten bräda, kvast, linjal eller något annat platt föremål för att pressa mattan från mitten av rummet och ut mot väggarna.

Mattlaggning Helteckningsmatta 59

När du kommit till tejpkanten på golvet stannar du upp. Behåll trycket med brädan eller handen mot mattan. Pilla loss skyddsfilmen på tejpens ovansida.

Mattlaggning Helteckningsmatta 60

Dra försiktigt loss tejpen samtidigt som du lägger mattan på plats.

Mattlaggning Helteckningsmatta 10

Stryk ut över resten av mattan. Använd din spackel och tryck in den i skarven mellan golv och vägg.

7. Skär mattans kanter

Nu ska du skära av det överskott av mattan som har lagt sig upp mot väggarna. Snittet på mattan ska läggas i skarven mellan vägg och golv.

Ett tips är att låta din spackel, med mattkniven ovanpå löpa i skarven mellan väggen och golvet. På så sätt får du ett så rakt snitt som möjligt. Försök att lägga ett 45 gradigt snitt när du skär mattan.

Mattlaggning Helteckningsmatta 15

Bild 1

Mattlaggning Helteckningsmatta 18

Bild 2

Mattlaggning Helteckningsmatta 22

Bild 3

Tips: Skär kanten flera gånger

Det kan vara svårt att direkt skära mattans kant och få ett så pass nära snitt som möjligt mot väggen. Ett tips är då att skära kanten två gånger. Börja (Bild 1) med att grovskära kanten ett par centimeter ovanför där väggen och golvet möts. Skär sedan en gång till (Bild 2). Det är nu lättare och skära så pass nära kanten du kan. Vid behov kan du även finskära kanten ännu en gång (Bild 3).

8. Sätt tillbaka dina lister

Sista steget är att sätta tillbaka alla eventuella golvlister som har tagits bort. En fördel med att ha tagit loss listerna från början är att dessa också kommer att göra så att mattan hålls bättre på plats.

Mattlaggning Helteckningsmatta 54
Mattlaggning Helteckningsmatta 53

Fördjupade kunskaper

Ofta är inte ett rum helt rektangulärt. Ett rum kan både ha hörn med fler eller annorlunda vinklar. Det är inte heller ovanligt att elementrör går ner genom golvet. Dessa saker måste du ta hänsyn till när du lägger din heltäckningsmatta. Börja din mattläggning med att passa in så att dessa speciella hörn och vrår blir rätt.

Hur lägger man heltäckningsmatta vid elementrör?

Om du har ett element med elementrör som går ner i golvet där du tänkte lägga din matta behöver du skära i mattan för att få den att gå runt elementrören. Följ våra enkla steg nedan för att snabbt och enkelt skära ut för elementrör i din heltäckningsmatta.

Mattlaggning Helteckningsmatta 25

1. Lägg mattan emot elementrören

Börja med att lägga mattan emot elementrören så du vet var på din matta rören kommer komma.

Mattlaggning Helteckningsmatta 26

2. Skär ett rakt snitt för röret

Mät sedan hur långt ut från väggen själva röret är. Det är detta avstånd minus halva rörets diameter du ska skära ett rakt snitt i din matta. Många väljer att göra detta med ögonmått - men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du mäter med en linjal eller måttband. Skär sedan ett snitt per rör du har enligt bilden. Vid snittets slut skär du sedan ett horisontellt snitt som går ut 1 cm på varje sida så du slutar ditt raka snitt med ett + snitt. Det är i detta kors som själva röret sedan ska komma.

Mattlaggning Helteckningsmatta 41

3. Tryck in mattan och renskär

Nu trycker du in mattan mot väggen och om du mätt rätt kommer rören hamna ungefär i ditt korssnitt i slutet på ditt raka snitt och mattan placerar sig mot väggen. Om du inte skurit tillräckligt är det bara ta ut mattan och fortsätta skära tills mattan lägger sig mot rören och väggen. När mattan är på plats ska du börja renskära runt rören.

Mattlaggning Helteckningsmatta 35

4. Renskär runt rören

Börja nu runt varje rör att renskära det överskott/spill som uppstår när mattan trycks mot rören. Skär så nära mattans lugg du kan runt hela rören tills du är nöjd och det ser fint ut.

Mattlaggning Helteckningsmatta 27

Det färdiga resultatet

När du är klar ligger mattan fint på plats runt elementrören och den visuella känslan blir att mattan sveper fint runt rören utan något avbrott eller snitt.


Hur lägger man heltäckningsmatta i ett hörn?

Ett rum är fyllt av vinklar och hörn vilket kan verka svåra när det är dags att skära in din heltäckningsmatta. Här går vi igenom hur du gör för att skära ut din matta i ett hörn.

Mattlaggning Helteckningsmatta 66

1. Tryck mattan hårt mot hörnet

Börja med att trycka mattan hårt in i det hörn där du ska skära. Tryck så hårt du kan så mattan kommer så långt ner i hörnet det bara går.

Mattlaggning Helteckningsmatta 69

2. Skär ett rakt snitt uppifrån

Skär sedan ett rakt snitt från hörnets ovansida och rakt ner i mattan. Du behöver inte skära ända ner till hörnet där vägg och golv möts utan skär så långt du vågar. Det är bättre att du lämnar lite än att du skär för långt.

Mattlaggning Helteckningsmatta 71

3. Vik första kanten över den andra

För att se hur långt ner du kommit, och ifall du behöver skära lite mer, så kan du lätt vika ena sidan av mattan över den andra för att se hur nära golvet du är. Du kan här även passa på att tryck in mattan lite extra i hörnet tills du är helt nöjd och ligger så pass nära kanten du bara kan.

Mattlaggning Helteckningsmatta 75

4. Börja grovskära mattan

Vi rekommenderar att man här skär mattan två gånger. En professionell mattläggare skulle här skära ut mattan direkt, men det är svårt och kräver år av erfarenhet. Skär i stället först av mattan 2-3 centimeter upp från golvet innan det är dags att finskära kanten.

Mattlaggning Helteckningsmatta 76

5. Grovskär första sidan av mattan

Skär nu av en jämn remsa av mattan så långt du kan. Lämna 2-3 centimeter ner till golvet.

Mattlaggning Helteckningsmatta 80

6. Börja skära andra delen av mattan

Skär nu ett rakt snitt rakt ner till golvet av den andra mattans kant. Målet efter du skurit klart är att vi ska kunna trycka mattan in i hörnet.

Mattlaggning Helteckningsmatta 81

7. Tryck mattan in i hörnet

Innan vi börjar finskära båda sidor av mattan trycker du nu mattan så långt in i hörnet du kan så den ligger på plats.

Mattlaggning Helteckningsmatta 83

8. Finskär första sidan

Du ska nu finskära första sidan av mattan genom att använda mattkniven och lägga ett snitt så pass nära vägg och golv du bara kan.

Mattlaggning Helteckningsmatta 86

9. Finskär andra sidan

Upprepa nu föregående steg fast på andra sidan av mattan. Lägg ett snitt så pass nära vägg och golv du bara kan.

Mattlaggning Helteckningsmatta 89

10. Justera vid behov

Om du behöver kan du gå tillbaka till båda sidor och finskära både hörn och/eller kant vid behov. Annars har du precis skurit ut en matta i ett hörn i 10 enkla steg.


Hur lägger man heltäckningsmatta runt ett hörn?

Ett rum är fyllt av vinklar och hörn vilket kan verka svåra när det är dags att skära in din heltäckningsmatta. Här går vi igenom hur du gör för att skära ut din matta runt ett hörn.

Mattlaggning Helteckningsmatta 91

1. Lägg mattan mot hörnet

Börja med att lägga mattan mot det hörn du ska skära runt.

Mattlaggning Helteckningsmatta 97

2. Skär ett rakt snitt uppifrån

Skär sedan ett rakt snitt uppifrån med mattkniven så nära väggen du bara kan. Skär ända ner till golvet och väggens kant.

Mattlaggning Helteckningsmatta 99

3. Skär runt hörnet

Lägg nu ett snitt så pass nära vägg och golv du kan längst med väggens sida.

Mattlaggning Helteckningsmatta 102

4. Justera efter behov

Ta bort den bortskurna biten och justera mattan efter behov så den passar runt hörnet. Kanske behöver du finskära kanten igen? Gör ändringar efter behov. Annars har du precis skurit ut en matta runt ett hörn i 4 enkla steg.


Ska du tejpa eller limma din heltäckningsmatta?

En tumregel som man brukar följa är att om rummet är större än 25 kvadratmeter så ska man limma sin heltäckningsmatta istället för att tejpa. Mattan sitter bättre fast om man limmar den, vilket blir nödvändigt i de större rummen. Även i de mindre rummen som utsätts för ett högt slitage bör man överväga att limma fast sin heltäckningsmatta mot golvet.

Limma heltäckningsmatta

Om du ska limma din heltäckningsmatta börja med att rulla ut hela mattan i rummet så som den ska ligga. Du ska nu vika din matta och veckla ut den steg för steg för att underlätta limningen. Du tar en halva av rummet åt gången.

Efter varje stycke undanvikt matta markerar du med en penna hur stor mattyta som du har vikt bort. När du sedan sprider ut lim på golvet så sprider du lim över drygt en sådan markerad yta och viker sedan tillbaka mattan ett steg åt gången.

Limma matta steg 1

Vik in båda hörnen på ena kortsidan.

Limma matta steg 2

Vik sedan den spetsiga toppen ca 60 cm åt gången.

Limma matta steg 3

Vik ytterligare 60 cm.

Limma matta steg 4

Vik på detta sätt tills det att du har nått rummets mitt.

När du har vikt ihop din matta enligt ovan beskrivning hela vägen till rummets mitt, sprider du ut lim på den närmaste ytan som du har markerat, viker tillbaka mattan ett steg, drar med brädan för att släta ut och fästa mattan. Upprepa detta steg tills mattan är helt utvecklad.

Utför sedan samma process för rummets andra hälft.

Vad ska du tänka på när du ska lägga heltäckningsmatta?

📌 Hur lägger jag en heltäckningsmatta?

Du börjar med att ta fram alla verktyg och material som du behöver, därefter rekommenderar vi att du tar bort alla golvlister i rummet. Nästa steg blir att rengöra underlaget som mattan ska ligga på grundligt. Efter att du har städat golvet i rummet så tejpar du med dubbelhäftande tejp längs väggar och trösklar.
De sista stegen är att du lägger mattan på plats och sätter fast den mot underlaget samt finskär mattans kanter för den perfekta passformen.
Avsluta sedan med att sätta tillbaka dina lister.

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

⚒️ Vilka verktyg behöver jag när jag ska lägga heltäckningsmatta?

För att lägga heltäckningsmatta behöver du följande verktyg:

 1. Mattkniv
 2. Måttband
 3. Bredspackel
 4. Dubbelhäftande tejp eller lim
 5. En liten bräda, kvast eller linjal
 6. (Om du ska limma din matta) en tandad spackel eller limspackel

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

📌 Hur lägger du heltäckningsmatta runt ett hörn?

I fyra enkla steg lägger du heltäckningsmatta runt ett hörn.

 1. Lägg mattan mot hörnet
 2. Skär ett rakt snitt uppifrån
 3. Skär runt hörnet
 4. Justera efter behov

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

📌 Hur lägger man heltäckningsmatta i ett hörn?

Vi har delat upp vår förklaring till hur du lägger heltäckningsmatta i ett hörn i 10 enkla steg.

Du lägger först ett rakt snitt i hörnet, därefter viker du den ena kanten över den andra för att grovskära. Sedan gör du likadant med den andra kanten. Du avslutar genom att finskära båda dina mattkanter.

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

📌 Hur lägger man heltäckningsmatta vid elementrör?

Följ våra 4 enkla steg för att få ett snyggt resultat när du ska lägga heltäckningsmatta vid elementrör.

1. Lägg mattan mot elementrören

2. Skär ett rakt snitt för röret

3. Tryck in mattan och renskär mot vägg

4. Renskär runt ditt elementrör.

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

📌 Hur ska jag mäta när jag ska beställa heltäckningsmatta?

Glöm inte bort att ha minst en 5 cm lång skärsmån på alla sidor om din matta när du mäter och beställer din heltäckningsmatta.

För en mer utförlig beskrivning och fördjupade kunskaper, läs gärna vidare i vår guide lägga heltäckningsmatta.

Stuvbitar från våra mattor
allt 80% rabatt

När vi kapar mattor får vi massor med små bitar över.
Dessa säljer vi ut till rabatt. Passa på att fynda!

Till stuvbitarna